Hollande istenmiyor mu?

Hollande istenmiyor mu?

Fransa’da yerel ve Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerinden sonra artık sadece cumhurbaşkanın- François Hollande’ın geleceği tartışılıyor.

Yeni başbakan Manuel Valls, 2017’deki seçimler için partisinin sempatizanları arasında giderek daha güç kazanırken, Fransızların sadece yüzde 3’ü Hollande’ın bir daha aday olmasını istiyor.

OpinionWay şirketi tarafından 2 bin 500 kişiyle yapılan ankete göre, iktidardaki Sosyalist Parti (PS) seçmenlerinin yüzde 81’i bir sonraki seçimlerdeki PS adayının ön seçim ile belirlenmesini istiyor. PS seçmenlerinin sadece yüzde 15’i François Hollande’ın 2017’de tekrar aday olmasından yana.

Anketin dikkat çeken bir diğer noktası ise, Fransa’da artık Hollande sonrasına ilişkin senaryolar. Mart ayındaki yerel seçimler ile geçtiğimiz hafta yapılan AP seçimlerinde dibe vuran Hollande’ın istifası etmesi dahi istenmişti.

PS SEÇMENİNİN YÜZDE 40’I ‘VALLS’, YÜZDE 15’, ‘HOLLANDE’ DİYOR

Ankete göre, PS sempatizanlarının yüzde 40’ı güvenlikçi ve sağa yakın duruşuyla dikkat çeken başbakan Manuel Valls’ın cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday olmasını istiyor. Parti seçmenlerinin ikinci tercihi ise Lille Belediye Başkanı Martine Aubry olurken, Hollande yüzde 15 ile üçüncü sırada kaldı.

Ankette Fransızların başbakan Manuel Valls’a olan ilgisinin ise Hollande oranla 8 kat daha fazla olduğu dikkat çekiyor. Fransızların yüzde 26’sı Valls’ı 2017 adayı olarak görmek isterken, Hollande için bu oran sadece yüzde 3. Fransızların yüzde 10’u Martine Aubry’i, yüzde 6’sı 2007 yılındaki aday Segolene Royal’i isterken, yüzde 50’si ise bu siyasetçilerden hiçbirini aday olarak görmek istemiyor.

Valls’ın özellikle sağ partilere oy verecek kişiler tarafından aday olmasına destek veriliyor.

YİNE DE HOLLANDE’IN SON UMUDU

2012 Mayıs’ında İçişleri Bakanı olarak hükümete giren ve İspanya doğumlu olan Manuel Valls, göçmenlere ve Roman ailelere yönelik tutumu, siyahi Adalet Bakanı Christiane Taubira ile kriminalite ve ceza yasası üzerine yaşadığı tartışmalarla dikkat çekiyordu. Sağ seçmeni cezbettiği bilinen Valls, Mart ayındaki yerel seçimlerde alınan yenilgi ardından cumhurbaşkanı François Hollande tarafından başbakan olarak atandı.

Valls, özellikle devlet bütçesinde 50 milyar tasarruf öngören, işverenlere ise 20 milyar euro sigorta primi indirimi öngören yeni programları uygulamakla görevli. Hollande ve Valls hükümeti, bu programlar sayesinde sadece kıta Fransa’sında sayıları 3,3 milyonu aşan işsizliği düşürmeyi umut ediyorlar.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.