Hişyar Özsoy: Doğu Perinçek, paralel Dışişleri Bakanı gibi konuşuyor

Hişyar Özsoy: Doğu Perinçek, paralel Dışişleri Bakanı gibi konuşuyor

HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Hişyar Özsoy, Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek'in "paralel Dışişleri Bakanı" gibi açıklama yaptığını belirtti.

Dışişleri Bakanlığı bütçesinin görüşmelerinde konuşan HDP Dış İlişkilerden Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Hişyar Özsoy, “Vatan Partisi Başkanı’ndan bahsediyoruz. Hükümete yakın basına bakıyorum sanki paralel Dışişleri Bakanı gibi konuşuyor, şaşırıyorum” dedi.

‘KİM BU İNSANLAR?’

HDP Dış İlişkilerden Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı ve Bingöl Milletvekili Hişyar Özsoy, Meclis Plan Bütçe Komisyonu’nda gerçekleşen, Dışişleri Bakanlığı bütçe görüşmelerinde söz aldı. Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek’in “paralel Dışişleri Bakanı” gibi konuştuğunu savunan Özsoy, şunları söyledi:

“HDP olarak biz yüzde 10-12 gibi bir oyu temsil ediyoruz, CHP yüzde 25. Ben iddia ediyorum, CHP’nin bilgisi Doğu Perinçek’in bilgisinin çeyreği kadar değildir. Bakın, takribi olarak 100-120 bin civarında bir oy almış Vatan Partisi Başkanı’ndan bahsediyoruz. Hükümete yakın basına bakıyorum sanki paralel Dışişleri Bakanı gibi konuşuyor, şaşırıyorum. ‘Rusya’yla ilişkileri düzelttik, darbeyi biz haber verdik’ diyorlar. Kim bu insanlar? Gerçekten düşünüyorum. Meclis’te grubu yok.”

‘AVRASYACILIK GÜZELLEMELERİ YAPILIYOR’

Dış politikada “Avrasyacılık güzellemeleri” yapıldığını söyleyen Özsoy, “Dış politikada öyle görünüyor ki bir Avrasyacılık güzellemeleri yapılıyor, anlamaya, anlamlandırmaya çalışıyoruz. ‘Ergenekon’ denilen yapının dış politikaya müdahalesi olduğu tartışmaları söz konusu. Sadece dış politika değil, iç politikada da 100-120 bin oy almış, bu kadar muteber bir Doğu Perinçek, bir taraftan 6 milyon oy almış Selahattin Demirtaş, Eş Genel Başkanımız cezaevinin içerisinde. Bu dengelerle hem iç hem dış siyaseti konuşmaya çalışıyoruz” diye konuştu.

‘PYD ORADA, BUHARLAŞACAK HALLERİ YOK”

Türkiye’nin Rusya’yla yakınlaşmasının nedeninin Suriye’de yaşayan Kürtler olduğunu öne süren Özsoy, şöyle devam etti:

“Geçenlerde ‘Soçi’deki toplantıya PYD katılsın, katılmasın’ tartışması üzerine Rusya Dışişleri Bakanlığı’ndan bir açıklama geldi ve ‘Bu insanlar oranın vatandaşı’ dediler. Bakın, PYD’yle sıkıntı şu an yaşıyor olabilirsiniz. Ama Suriye’de bir denklemin kurulabilmesi için Kürtlerin o siyasal sürecin içerisine dahil edilmesi lazım. ‘Kürtler’ derken sadece Türkiye’yle iyi ilişkileri olan kesimleri söylemiyoruz, YPG, PYD dahil oradalar, orada yaşıyorlar. Yani buharlaşıp gidecek halleri yok.”

‘KÜRTLER STATÜ İSTİYOR’

Türkiye’nin Kürtlerin durumuyla ilgili politika üretmesini öneren Hişyar Özsoy, “Türkiye’nin, aktif bir şekilde, oradaki Kürtlerin durumunun ne olacağına dair bir politika üretmesi lazım. Irak için, Türkiye için bunu yapması lazım. Amerika, Rusya ve Avrupa Birliği’yle ilişkilere baktığımız zaman yakınlaşma, uzaklaşma olabilir ama merkezinde Orta Doğu’da artık bölgesel ve küresel bir karakter almış olan Kürt meselesine yaklaşımın son derece belirleyici olduğunu düşünüyoruz” dedi.

Kürtlerin statü istediğini belirten Özsoy, “100 yıl boyunca Orta Doğu’daki o statükonun dibine gömülen Kürtler varlar bir şekilde ve bir statü istiyorlar, bunu Irak’ta da istiyorlar, bunu Türkiye’de de istiyorlar, bunu Suriye’de de istiyorlar” ifadelerini kullandı.

İç politikadaki sorunlar çözülmeden başarılı bir dış politika yürütülemeyeceğini söyleyen Özsoy, “İçeride, evde bu kadar çok sıkıntı olduğu zaman dışarıda toparlamanın çok fazla imkanı olmadığını düşünüyoruz. Dolayısıyla, dış politikanın içeride başladığını, burada başladığını düşünüyoruz. Zaten çok fazla tartışma konusu olan AB-Türkiye ilişkilerinde, Türkiye-Amerika ilişkilerinde bu durumlara baktığımız zaman şu içeride yaşadığımız meselelerin önemli oranda şekillendirdiği gerilimler bunlar” şeklinde konuştu.

Etiketler : ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.