Hewlêr'de Beşikçi’ye fahri doktora ünvanı

Hewlêr'de Beşikçi’ye fahri doktora ünvanı

Hewlêr kentindeki Selahaddin Üniversitesi, yazar İsmail Beşikçi’ye fahri doktora unvanı verdi Selahaddin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Dizayi:’Üniversitemiz şimdiye kadar hiçkimseye fahri doktora vermedi.

Kürdistan’ın Hewlêr kentindeki Selahaddin Üniversitesi, yazar İsmail Beşikçi’ye fahri doktora unvanı verdi. 

Selahaddin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Enver Dizayi, törende yaptığı konuşmada, ’Üniversitemiz şimdiye kadar hiçkimseye fahri doktora vermedi. Bu, üniversite tarihimizde bir ilktir ve bu ilki de Beşikçi’ye layık gördük’ dedi. 

Kürdlerin en zor dönemlerinde Kürd realitesinden bahseden Beşikçi’nin, savunduklarından dolayı birçok zorlukla karşılaştığını belirten Dizayi, ’Beşikçi, çok zor zamanlarda kendi çalışmalarının odağına Kürd ve Kürdistan realitesini ele aldı. Bu yüzden uzun yıllar cezaevinde kaldı. Yapmış olduğu çalışmalardan dolayı üniversite yönetimi olarak kendisine bu unvanı takdim ediyoruz’ diye konuştu. 

Yazar Beşikçi de konuşmasında fahri doktoraya layık görüldüğü için yaşadığı mutluluğu dile getirdi ve üniversite yönetimine teşekkür etti. 
Son yüzyılda Kürdlerin yaşadığı süreci anlatan Beşikçi, Osmanlı İmparatorluğu’nun parçalanmasıyla dünya haritasına şekil veren İngiltere ve Fransa’nın, Ortadoğu’da haritalar çizmeye başladığını söyledi. Irak, Lübnan, Ürdün ve Suriye gibi ülkelerin, bu plana göre kurulduğunu savunan Beşikçi, ’Kürdler bu dönemde parçalandı. Amaç Kürdlerin bir devlet kurmasını engellemekti. Bu yüzden Kürd akademisyenler, bu konuda detaylı araştırmalar yapmalıdır’ şeklinde konuştu. 

Bir ülkenin gelişmesi için ifade ve düşünce özgürlüğünün önemine vurgu yapan Beşikçi, şunları söyledi:’Ne yazık ki İsrail dışında Ortadoğu’daki ülkelerin hiçbirinde tam olarak ifade özgürlüğünden bahsedilemez. Bir ülkede akademik çalışmaların yapılabilmesi için ifade ve basın özgürlüğü çok önemlidir. Eğer ülkenizde ifade ve düşünce özgürlüğü yoksa akademik çalışmalardan bahsedemezsiniz. Bu yüzden tüm aydın ve akademisyenler, devletlerin resmi ideolojisini sorgulamalı ve eleştirmelidir. Bu şekilde bir ülkede gelişme yaşanabilir.’ 

Konuşmalardan sonra rektör Dizayi, cüppe giyen Beşikçi’ye fahri doktora belgesini takdim etti. Törene Hewlêr Valisi Nevzat Hadi, çok sayıda akademisyen ile hükümet yetkilisi katıldı.

Beşikçi Kürdistan’da Barzani Eğitim Ve Yardımlaşma Vakfı’nın organize ettiği Silêmanî, Hewlêr, Soran ve Duhok üniversitelerinde bir dizi seminere katılacak.

Geçen yıl İsmail Beşikçi’nin Kürdistan ziyaretinde İsmail Beşikçi Vakfı ve Barzani Eğitim Ve Yardımlaşma Vakfı arasında eğitim,bilim ve tarih konularında işbirliğini öngören bir protokol imzalanmıştı. İsmail Beşikçi’nin bu ziyaretinin tüm hazırlığını Barzani Vakfı üstlendi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum