HESOB Başkanı Sarı:Yüksekova esnafının mağduriyeti giderilmeli

HESOB Başkanı Sarı:Yüksekova esnafının mağduriyeti giderilmeli

Hakkari Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı İrfan Sarı, Yüksekova'da ekonomik krizin yaşandığını, esnafın mağdur durumda olduğunu ve bu mağduriyetlerin giderilmesi için bütün kurumların çaba göstermesi gerektiğini vurguladı.

YÜKSEKOVA HABER

HAKKARİ - Hakkari Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (HESOB) Başkanı İrfan Sarı, sokağa çıkma yasağının devam ettiği Yüksekova'da esnafın geçen seneden beri mağdur durumda olduğunu ve kentin ekonomik kriz içinde olduğunu belirtti.

İlçede 600 kişinin S plakası minibüs öğrenci taşımacılığı yaparak geçimini sağladığını ifade ederek, "600 minibüs 600 ev demek. Yüksekova'dan Hakkari, Van, Şemdinli, Esendere, İran ve çevre köylere taşımacılık yapan 500 araç da bulunmaktadır. Dolayısı ile 500 aile eder. Şehir merkezinde 100 ticari taksi ve mahalleler arası taşımacılık yapan 40 M plakalı minibüs bulunmaktadır. Dolayısı ile 140 aile mağdur" ifadelerini kullandı.

Yüksekova Esnaf ve Sanatkârlar Odası'na kayıtlı 1300 üyenin en az 1000 üyesinin çek ve senet kullandığını kaydeden Sarı, "Yüksekova esnafının % 90'nının kredi kullandığı da göz önünde bulundurulursa ; Yüksekova'da ortalama 6 ay kadar süredir ekonomik kriz yaşanmaktadır. Yaşanan ekonomik krize sokağa cıkma yasağı da eklendi ve esnaf vadesi gelmiş çek-senet-kredi ödemesini yapamaz duruma geldi . Ödeme gücü kalmayan esnafa bazı bankaların çek ve senetleri sadece sokağa çıkma yasağının kalkacağı güne kadar erteleme yaptığı bazılarınınsa hiçbir erteleme yapmadığı görülmektedir. Sokağa çıkma yasağının kalkacağı gün ertelenen çek-senet ve krediler o gün ödenmese bankalar nezdinde %90 esnafın kredi sicili bozulacağı ortadır. Esnaf ve sanatkarın bankalardan aldığı kredileri geri ödeme koşullarının olmadığını da katarsak felaketin boyutunu algılarız. Böyle bir durumda perişan olmuş esnafa  devletin yetkili mercilerinin külfet yükleyerek erteleme değil, tamamen bu borçlardan vazgeçmesi gerekiyor" şeklinde konuştu.

Sokağa çıkma yasağının kalkacağı gün ödemesini yapamayan esnafların banka sicilininin bozulacağı ve icra mercilerinin devreye gireceğini belirten Sarı, "Bu da üretici olan esnafın iflas etmesine ve Yüksekova’da ticaret yapan esnafın bir daha ticaret yapmamasına yol açacaktır. Bunlar yaşanırken devlet kurumlarının bu konuda dayanıksız kalması ve sadece borç erteleme yöntemi ile SGK prim borçları ve maliye vergilerinin yıl sonuna kadar ertelenmesi esnafa hiçbir fayda sağlamayacaktır. Sadece üretmeden, çalışmadan ve elinde olmayan nedenlerle borç yükünün artması söz konusu olacaktır. Esasen 2015 yılından bu yana ilçede yaşanan çatışmalı süreçte aylarca kapalı kalan esnaf ve tüccarın sıkıntısı yalnız 13 Mart 2016 tarihi değil daha eski tarihlere dayanmaktadır. Zaman zaman sokağa çıkma yasakları, kepenk kapatmalar sonucu sorunun 2015 yılından beri devam ettiği aşikardır. Esnafın mağduriyeti de sürecine dâhil edilmelidir. Esnaf ve Sanatkarı olmayan bir kaç yerden biridir Yüksekova. Yeniden ekonominin içine çekilmesi için desteklere ihtiyacı olacaktır. Bu anlamda Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) nezdinde girişimlerimiz sürüyor" dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.