Her işe birlikte koşuyorlar

Her işe birlikte koşuyorlar

Hakkari’nin Nebirnav Yaylası’ndaki koçer kadınlar, her işe birlikte koşup yardımlaşarak zorlukların üstesinden geliyor.

Havaların ısınmasıyla birlikte Siirt ve Batman gibi kentlerden Hakkari’nin Nebirnav Yaylası’na gelen koçerler kış hazırlıklarına başladı. Koçerler, hazırlıklarını tamamladıktan sonra ilkbahar aylarında geldikleri kentlere geri dönmeyi planlıyor. Uzun bir süre yaylalarda kalan koçer kadınlar, dönüş için yaptıkları hazırlıkların tümünü imece usulü ile yapıyor. Yayla yaşamının zorluklarını yardımlaşarak hafiflettiklerini belirten kadınlar, koyunların sağılması, ekmek pişirilmesi ve diğer işlerin büyük bir bölümünü yardımlaşarak yaptıklarını belirtti. 

HER İŞ ORTAKLAŞA

Koçerlerden Esra Şengöz, yaylada 5 ailenin olduğunu belirterek, mutlaka her gün bir aile için tandır yakarak ekmek pişirdiklerini ifade etti. Ekmek için hamur yapımı görevinin kendisinde olduğunu anlatan Şengöz, koçerlerin her zaman yardımlaşarak işlerini yaptığını kaydetti. 

Koçer kadınlarının yaşamlarının daha da zor geçtiğine dikkati çeken Mevlüde Şengöz ise, “Bir taraftan çocuklarımıza bakarken bir taraftan da ev işleri ve hayvan sağım işlerini yapıyoruz. Bu hem daha çok zaman alıyor hem de çok ağır gelebiliyor. Özellikle yardım gerektiren işlerde birbirimize yardım ediyoruz. Sadece ekmek pişirme değil hasta ya da rahatsızlığı olan birinin tüm işlerini yine ortaklaşa yaparız. Misafiri gelene, hasta olana, yoğun bir işi olana bütün kadınlar yardım ediyor” diye konuştu.

ZOR AMA ŞART

Okulu bittikten sonra ailesine yardım için yaylaya geldiğini aktaran Şirin Şengöz de, “Bu yıl ilk defa yaylaya geldim. Yaylada yapılan işleri öğrendim. Koçerlerin yayladaki işlerinin başında koyun sağmak gelir, ancak yaşım küçük olduğundan bu işi büyüklerimiz yapıyor. Ben de evde kalarak getirilen sütlerin işlenmesinde yardım ediyorum. Arada da yemek yapıyorum” dedi. 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.