HDP'nin 'Vicdan ve Adalet Nöbeti’nin ilk günü

HDP'nin 'Vicdan ve Adalet Nöbeti’nin ilk günü

HDP bir ay devam edecek Vicdan ve Adalet Nöbeti’nin ilk etabına Diyarbakır’da başladı.

Ekin Ceren Parkı’nın etrafında sayısız polis ve zırhlı araç vardı. Parkın bir bölümü bariyerlerle çevrilmiş, bariyerlerin etrafı da polisler tarafından kuşatılmıştı. Parkın içindeki amfi tiyatroya girmek için polisin kurduğu iki barikatı aşmak gerekiyordu. Parka, grup toplantısının yapılacağı amfi tiyatroya girmek isteyen HDP’li yönetici ve seçmenler dahil kimseye izin verilmiyordu.

HDP Sözcüsü ve Urfa Milletvekili Osman Baydemir, pazartesi günü Meclis’te yaptığı açıklamada, bir ay devam edecek Vicdan ve Adalet Nöbeti’ne salı günü Diyarbakır’da başlayacaklarını duyurmuştu. Buna göre saat 12:30’da Ekin Ceren Parkı’nda grup toplantısını gerçekleştirecekler ve ardından parktan ayrılamayarak nöbet eylemine başlamış olacaklardı.

Grup toplantısının yapılacağı saat yaklaştığında güneş tam tepedeydi ve amfi tiyatronun beton zemininden insanın yüzüne doğru alev gibi bir sıcaklık yükseliyordu.

HDP’li milletvekilleri Osman Baydemir, Ahmet Yıldırım, Hüda Kaya, Garo Paylan, Behçet Yıldırım, Feleknas Uca, Müslüm Doğan, Nimetullah Erdoğmuş, Ziya Pir ve Dilan Dirayet Taşdemir, grup toplantısı yaklaşık yarım saat kala Ekin Ceren Parkı’ndaydı.

Baydemir, boş vakit bulduğunda kitap okudu.

HDP’li milletvekilleri, seçmenleri içeri alınmadığı için gergindi. Bu gerginlik, grup toplantısında konuşan HDP Sözcüsü ve Urfa Milletvekili Osman Baydemir’in sesine de yansımıştı. Baydemir, amfi tiyatroya alınmayan ve bariyerlerin ardında bekleyenleri selamlayarak ve onları içeri almayanları kınayarak başladı konuşmasına.

SICAK HAVANIN NEDEN OLDUĞU KRİZ

Konuşması sırasında birkaç kez, Kerbela’ya benzettiği sıcak havaya değinmişti Osman Baydemir. Hakikaten de güneş, altında durulamayacak kadar yakıcıydı. Baydemir’in konuşması bittikten sonra HDP’liler gölgelik bir yer için polis ile müzakereye başladı. Bir süre sonra bariyerler ile amfi tiyatro arasındaki gölgelik bir alan açıldı milletvekilleri için.

Bariyerlerin ardında yaklaşık 500 kişilik bir kalabalık vardı. Bunlar içeri giremeyenlerdi. Polis, giriş kapısında bekleyen kitlenin dağılması için sık sık anons yapmıştı. Arada polisle sert tartışma yaşadıklarına da tanık olmuştuk. Yine de bir müdahale olmadan parkın karşısındaki refüjde beklemeye başlamışlardı. Baydemir konuşurken, destek sloganları amfi tiyatroya kadar ulaşıyordu. Amfi tiyatrodan çıkan gazetecilere içeride olup bitenleri soruyorlardı merakla. “İçeri almasalar da burada bekleyerek milletvekillerimize destek vereceğiz” diyenler de vardı, polis kalabalığını gösterip, “Bunlar bizi içeri almazlar” diyenler de.

Kriz anı...

Bir süre sonra polis, trafik güvenliğini sağlamak için, refüjde bekleyenlerin oradan ayrılmasını, aksi taktirde müdahale edileceğini anons etti. Refüjdeki insanlar söylenerek ve gönülsüz yerlerini terk ettiler.

BATTANİYE, YASTIK KRİZİ

HDP’li milletvekilleri akşam serinliğine kadar toplantılar yaptılar, kendi aralarında sohbet ettiler, kitap okudular ve zaman zaman şarkı söylediler.

Vakit epey ilerleyip gün geceye evrilince, milletvekilleri için hasır, battaniye ve yastıklar getirildi. Polis bunların içeri girmesine izin vermeyince, Vicdan ve Adalet Nöbeti yeni bir krize sahne oldu. Polis, milletvekillerine neden yastık ve battaniye verilemeyeceğini anlatamıyor, “Aldığım talimatlar böyle” demekle yetiniyordu. Böyle olunca sinirler gerildi.

HDP Grup Başkanvekili ve Muş Milletvekili Ahmet Yıldırım, “Milletvekilinin yatacağı yere polis karar veremez” diyerek tepkisini dile getirdi. Yapılan görüşmeler sonuç vermedi. Bunun üzerine Ahmet Yıldırım, Ziya Pir, Feleknas Uca, Nadir Yıldırım, Dilan Dirayet Taşdemir, Garo Paylan ve HDP Diyarbakır İl Eşbaşkanı Gülşen Özer parkın girişinde oturma eylemi yapmaya başladı. Yoldan geçenler durup milletvekillerine destek verince polis müdahalede bulunup dağılmalarını istedi.

Milletvekilleri oturma eyleminde.

Milletvekilleri parkın girişinde oturma eylemine başladıktan bir müddet sonra, polis malzemelerin parkın içine alınmasına izin verdi.

İFADEDEN NÖBET EYLEMİNE

Vicdan ve Adalet Nöbeti’e katılan milletvekillerini ilk gün sadece Demokratik Toplum Kongresi’nin (DTK) Eş Başkanı Leyla Güven destek ziyaretinde bulundu. Güven, gün içinde Van’da yaptığı bir konuşma nedeniyle emniyette ifade vermiş, akşam saatlerinde de nöbet eylemine gelmişti. Güven, karşılaştığı manzarayı Twitter hesabında şöyle anlattı: “Bizim belediyemizin yaptırdığı parkın 10/1’i verilmiş. Alana halk alınmıyor, elektrik verilmiyor, battaniye verilmiyor sahi biz kardeş miyiz?”

Diyarbakır’da bir hafta devam edecek Vicdan ve Adalet Nöbeti’nin ilk günü böyle geçti.

(Vecdi Erbay - Gazete Duvar)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.