HDP'nin kongre hazırlıkları tamamlandı

HDP'nin kongre hazırlıkları tamamlandı

HDP'nin Pazar günü Ankara'da gerçekleştireceği ve tarihi bir tutum kongresi olarak görülen 2. Olağan Kongresi'nin hazırlıklarında sona gelindi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP), Eylül 2015'te planlanan ancak 1 Kasım erken seçimlerinden dolayı ertelenen 2. Olağan Genel Kongresi'ne ilişkin hazırlıklarda sona gelindi.

Ankara'da 24 Ocak günü Ahmet Taner Kışlalı Spor Salonu'nda saat 10.00'da başlayacak kongre için eşbaşkanlığa Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ dışında aday yok.

Parti organlarında kapsamlı değişikliklerin yapılacağı kongrede parti programı ve tüzüğünde de kimi değişikliklere gidilecek. Parti Meclisi büyük oranda değiştirilip güçlendirilecekken, HDP'nin Türkiye partisi söylemi kapsamında İç Anadolu, Karadeniz ve Ege'de örgütlenme çalışmaları da ele alınacak.

Kongreye hazırlık kapsamında 53 merkezde gerçekleşen yerel konferansların ardından 17-18 Ocak'ta Ankara'da gerçekleşen 1. Olağan Konferansı yapıldı. Bu konferanslardan çıkan öneriler de kongreye taşınacak.

Yurt içinden ve yurt dışında çok sayıda konuk

Kongreye Türkiye'nin yanı sıra dünyanın çeşitli ülkelerinde çok sayıda sol ve sosyalist parti ile kurum temsilcisi de davet edildi. Bu kapsamda Alman Sol Parti, Brezilya Sosyalist Partisi, İsveç Sosyal Demokrat Partisi, Syriza, Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande'nin partisi Fransa Sosyalist Partisi, Kıbrıs'tan AKEL gibi çok sayıda siyasi partinin yanı sıra dünya çapında 19 kurumun temsilcileri kongreye katılacak. Yine çok sayıda ülkenin Türkiye büyükelçiliklerinden üst düzey diplomatlar davetliler arasındaki yerini alacak.

Rojava'dan da aralarında PYD ve TEV-DEM'in de bulunduğu siyasi parti ve kurumlara davetiye gönderildi. Ancak Türkiye'nin Rojava'ya açılan sınır kapılarını kapalı tutmasından dolayı Rojava heyetinin Güney Kürdistan üzerinden Sêmelka Sınır Kapısı'nı kullanarak gelmesi bekleniyor. Ara ara KDP'nin de bu kapıyı kapatmasından dolayı Rojava heyetinin kongreye katılıp katılmayacağı kongre günü netleşecek. Güney Kürdistan'da da aralarında KDP, YNK ve Goran Hareketi'nin de bulunduğu siyasi partilerin temsilcileri de kongreye katılacak konuklar arasında.

AKP ve MHP'ye davet gitmedi

Türkiye'de çok sayıda siyasi parti ve sivil toplum örgütüne davetiyeler gönderildi. Ancak AKP ve MHP'nin kongreye katılmaları için herhangi bir davet iletilmedi.

Kongreyi takip etmek ve kamuoyuna aktarmak için de hem ulusal hem de uluslararası çok sayıda basın kuruluşu kongre için akredite oldu. Şu ana kadar 200'e yakın basın kuruluşu başvuruda bulundu. 

Yeniden yapılanma kongresi olacak

HDP'nin son kongresini gerçekleştirdiği Haziran 2014'ten bu yana biri cumhurbaşkanlığı seçimi ikisi de genel seçim olmak üzere 3 seçim geçirmesinden dolayı bu kongre "yeniden yapılanma kongresi" olarak görülüyor.

Kongrede çatışmalı ortamın da ciddi anlamda ele alınması bekleniyor. 

Kongre gündemi

Kongrede HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ'ın yapacağı konuşmaların ardından perspektif sunması için hazırlanan metin okunacak. Faaliyet ve mali raporların okunmasının ardından seçime gidilecek.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.