HDP'li vekiller Adalet Bakanlığı ile görüşme hazırlığında

HDP'li vekiller Adalet Bakanlığı ile görüşme hazırlığında

Hasta tutsaklara ilişkin hazırladıkları raporu Cumhurbaşkanı Gül'e sunan HDP milletvekilleri Faysal Sarıyıldız ve Selma Irmak, Adalet Bakanı ile görüşme talebinde bulundu.

ANKARA - Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Gürcistan gezisine eşlik eden HDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız, hasta tutsaklara ilişkin hazırladıkları raporu Gül'e sunmuştu.

Sarıyıldız'ın, Selma Irmak, Gülser Yıldırım, İbrahim Ayhan ve Kemal Aktaş ile birlikte hazırladığı raporda, devletin tutuklu ve hükümlülerin sağlığı konusunda hiçbir bahanenin veya gerekçenin arkasına sığınamayacağına dikkat çekilmişti.

Söz konusu raporda hasta tutsakların sayısına ilişkin veriler de yer almıştı. 2013 yılı sonu itibarıyla hapishanelerde Adalet Bakanlığı'nın tespit ettiği 154'ü ağır durumda 526 hasta bulunuyor. 

Rapora göre, Ceza İnfaz Yasası'nda Şubat 2013'de yapılan değişikliğin ardından Mayıs 2013'e kadar 460 tutuklu ve hükümlü tahliye talebiyle başvuruda bulundu, bunlardan sadece 43 kişinin cezası infazı geri bırakıldı ve 417 kişinin talebi ise reddedildi.

Bu raporun ardından HDP Milletvekili Sarıyıldız ile Gül arasında ikinci görüşme gerçekleşti. Bu görüşmede, Adli Tıp Kurumu'nun "Cezaevinde kalamaz" raporuna rağmen, polisten gelen "Tahliye edilirse, toplum güvenliği için tehlike oluşturur" raporları nedeniyle tahliye edilmeyen 5 ağır hasta tutuklunun isimleri Gül'e raporları ile birlikte iletildi. 

Bu ağır hasta tutuklulardan sadece Ramazan Özalp tahliye edildi.

ANF'ye konuşan Sarıyıldız, diğer 4 ağır hasta tutsak ile ilgili henüz bir gelişmenin olmadığını belirtti, "Hasta tutsakların tahliye edilmemesi, insani değil, ahlaki değil" dedi. Hasta tutsaklar karşısındaki bu tutumun, sürecin ruhuna da aykırı bir durum olduğuna dikkat çeken Sarıyıldız, "Bu konuda devleti ciddi olmaya davet ediyoruz" dedi.

Cezaevinde 22 yılı aşkın süredir tutulan bini aşkın siyasi tutuklunun bulunduğunu belirten Sarıyıldız, "Bu kadar uzun süre cezaevinde kaldıkları için her birinde ağır sağlık sorunları var" diye konuştu.

HDP Şırnak Milletvekili Sarıyıldız, Milletvekili Selma Irmak ile birlikte Adalet Bakanlığı'ndan randevu talebinde bulunduklarını söyledi. Sarıyıldız, "Hem hasta tutsakların durumunu hem de 22 yılı aşkın süredir cezaevinde tutulan arkadaşlarımızın durumunu konuşmak istiyoruz. Henüz bir yanıt gelmedi. Rojava sınırında yaşanan ölümler ve yaralanmalar nedeniyle bölgedeyiz. Önümüzdeki hafta Ankara'ya giderek yeniden girişimlerde bulunacağız" diye ekledi. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.