HDP'li vekil TBMM'de Kürtçe kurs açılması için başvurdu

HDP'li vekil TBMM'de Kürtçe kurs açılması için başvurdu

HDP Siirt Milletvekili Kadri Yıldırım, TBMM çatısı altında Kürtçe kursu açmak için Meclis Başkanlığı'na dilekçe verdi.

Meclis Genel Kurulu'nun 43'üncü birleşiminde gündeme geçilmeden gündem dışı söz alan HDP Siirt Milletvekili Kadri Yıldırım, 21 Şubat Dünya Anadil Günü dolayısıyla konuşmasını Kürtçe ve Türkçe yaptı. 5 dakikalık konuşmasını cümle cümle Kürtçe ve Türkçe olarak yapan Yıldırım'ın konuşması tutanaklara şu şekilde geçti: "Sayın Başbakan Davutoğlu, 25 Ocak 2015 tarihinde Diyarbakır'da dediniz ki: 'Ben güzel Türkçe gibi güzel Kürtçeyi de öğrenmek istiyorum.' '…'(x). Ben diyorum ki işte fırsat ayağınıza geldi. '…'(x) Ben, Meclisin çatısı altında resmî izinle Kürtçe kursu açmak için bugün dilekçemi Meclis Başkanlığına verdim. '…'(x) Öyleyse, hem bu resmi iznin verilmesi için yardımcı olmanızı hem de benim ilk kursiyerim olmanızı istiyorum ki öbür milletvekilleri de sizi örnek alsınlar ve onlar da kursa katılsınlar. '…'(x) Kürtçe, Mecliste 'x' ve 'bilinmeyen dil' olmaktan kurtulsun, hep birlikte kurtaralım." 

Uluslararası Anadil Günü vesilesiyle söz alan Yıldırım'ın Kürtçe ifadelerin tamamı Meclis tutanaklarında 'X' olarak geçti.

'Kürtçe bilen stenograflar görevlendirilsin'

Kürtçenin Meclis'te 'X' olarak resmi kayıtlardan kurtarılması gerektiğini ifade ederek Meclis'te Kürtçe bilen stenografların görev alması gerektiğini söyleyen Yıldırım, "Meclis'te Kürtçe bilen stenograflarda görevlendirilsin ve Kürtçe söylenen kelimeler, konuşmalar tutanaklara bilinen dil olarak geçsin" dedi.

Kürtçeden sonra Lazca

Yıldırım'ın ardından kürsüye çıkan CHP Rize Milletvekili Mehmet Bekaroğlu ise Genel Kurul'u Lazca selamladı. 

Lazcanın da tutanaklara 'X' olarak geçeceğini ifade eden Bekaroğlu, "Konuşmamın başında sizden yardım istedim, dedim ki 'Laz dili, Lazura ölmek üzeredir ve Türkiye'de birçok dil ve lehçe ölmek üzeredir.' Bugün, Türkiye'de, 200 bini bölgede -bölgede derken Doğu Karadeniz'i kastediyorum- diğerleri Türkiye'nin değişik yörelerinde olmak üzere 500 bin civarında Laz var, bunların ancak 200 bini Lazca konuşabiliyor" diye konuştu. 

Bekaroğlu, "Elbette ortak dilimiz Türkçedir. Ortak dil olmazsa zaten millet olmaz, ortak dil olmazsa eşit yurttaşlık da olmaz, ortak dil olmazsa Artvin'de eğitim alan bir genç Çanakkale'deki bir pozisyona başvuramaz, eşitlik sağlanamaz" 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.