HDP'li Sancar: Erdoğan'ın zihniyeti tescillendi

HDP'li Sancar: Erdoğan'ın zihniyeti tescillendi

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Anayasa Mahkemesi’nin kararına yönelik söylediği sözlere, ilk tepki HDP’den geldi.

HDP Milletvekili ve aynı zamanda Anayasa Hukuku profesörü Mithat Sancar, Erdoğan’ın ‘AYM’nin verdiği karara saygı duymuyorum’ sözüne ilişkin, “Şaşırtıcı bir açıklama değil, seçildiği günden bu yana anayasanın koyduğu kurallara hiçbir zaman uymadı” ifadesini kullandı.

Anayasa Mahkemesi’nin Can Dündar ve Erdem Gül hakkında verdiği kararı, Afrika ziyareti öncesinde değerlendiren ve AYM’nin verdiği bu kararı tanımadığını ve saygı duymadığını belirten Erdoğan’ın bu sözleri siyasetçilerden tepki çekti.

“HİÇBİR ZAMAN UYMADI”

Erdoğan’ın sözlerini Haberdar’a değerlendiren HDP Milletvekili Prof. Dr. Mithat Sancar, şunları söyledi:

“Şaşırtıcı bir açıklama değil, Cumhurbaşkanı’nın sözleri, buna benzer pek çok açıklaması var. Sadece açıklama değil, doğrudan doğruya anayasayı ihlal eden fiileri var. Seçildiği günden bu yana anayasanın koyduğu kurallara hiçbir zaman uymadı. En tipik yansıması da 7 Haziran seçimleri öncesi, parti başkanı gibi seçim kampanyası yürütmüş olmasıydı. Sonrasında da bütünüyle anayasanın dışında bir tutum takındı. Erdoğan’ın anayasayı tanımayan yaklaşımı sadece cumhurbaşkanı olması ile sınırlı değil. Başbakan olduğu dönemde de benzer yaklaşımı vardı. Esasen AKP’nin en önemli özelliği hukuk devleti fikriyle hiçbir zaman barışmamış olmasıdır.  Hukuk kurallarını gerektiğinde bir kenara bırakır, gerektiğinde muhaliflere en katı şekilde uygulanmasını sağlayan icraatlar yapar.”

“ERDOĞAN’IN ZİHNİYETİ TESCİLLENMİŞTİR”

Cumhurbaşkanı Erdoğan’a yönelik eleştirilerde bulunan Sancar, yaptığı açıklamanın devamında ise;

“Cumhurbaşkanı’nın AKP zihniyetine damga vuran temel özelliğidir bu. Hukuku kendi iktidar hırsının aracı olarak görmesidir. Ağustos’tan beri Kürt illerinde yapılan bütün uygulamalar, ulusal ve uluslararası hukukun açık bir şekilde çiğnenmesidir. Bunu bizim taraf olduğumu AİHM organları çok açık dile getirdi. Avrupa Parlamentosu ve Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Komisyonu bunu dile getirdi. AKP’nin bu zihniyeti, Erdoğan’ın bu tavrı zaten hem ulusal hem de uluslararası düzlemde tescil edilmiştir. Bir ülkede toplumsal barışın temeli iyi kötü bir hukuk devleti uygulamasının var olmasıdır. Eğer bunu bir kenara bırakırsanız her türlü toplumsal çatışmaya açık davetiye çıkarmış olursunuz.” İfadesini kullandı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.