HDP'li Konca'dan Bakan Soylu'ya Yüksekova soruları

HDP'li Konca'dan Bakan Soylu'ya Yüksekova soruları

HDP Siirt Milletvekili Besime Konca, Yüksekova'da 1’i çocuk 4 kişinin zırhlı polis aracından açılan ateş sonucu hayatını kaybetmesini Meclis’e taşıdı.

HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Siirt Milletvekili Besime Konca, Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde 8 Ekim günü 1’i çocuk 4 kişinin öldürüldüğü olayı Meclis gündemine taşıdı.

Konca’nın, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun cevaplaması talebiyle verdiği soru önergesi şöyle:

*Başta Hakkari Valiliği olmak üzere Bakanlığınıza bağlı ilgili tüm kurumlarda olayda sorumluluğu bulunan yetkili makam ve görevli kişilerin belirlenmesi ve haklarında gerekli idari ve yasal işlemlerin uygulanması hususunda kapsamlı bir inceleme, soruşturma ve sair işlem başlatılacak mıdır?

*Bakanlığınızın, mevcut koşulların uygulanmasını gerekli kıldığı Minnesota Protokolü doğrultusunda olayın tüm yönleriyle açığa çıkarılması amacıyla “bağımsız bir soruşturma komisyonu” kurulması yönünde çalışmaları mevcut mudur?

*Bakanlığınızca Eylül 2016 tarihinde 22 ilin valileriyle yapılan toplantı üzerinden 1 ay geçmeden Yüksekova’da gerçekleşen vahim olay söz konusu toplantıda belirlenen politikalarınızın sonucu mudur? 

*“Teknik arıza” sebebiyle yaşandığı belirtilen olayın ardından, yaralıların kaldırılması sırasında açılan ateşin “teknik”, yasal ve politik gerekçeleri nelerdir?

*Emniyet Müdürlüklerine bağlı birimlerde silahların periyodik kontrol ve bakımları hangi sürelerle yapılmaktadır? Göreve arızalı silahla çıkmanın cezai yaptırımları nelerdir? Bakım ve kontrolden sorumlu “teknik” personel hakkında yasal ve idari işlem başlatılacak mıdır?

* “Ferdi davranış” olarak nitelenip sadece failin gözaltına alınmasıyla önüne geçilemeyecek benzer vahim durumların gerçekleşmesini engellemek amacıyla başta Hakkari ve Kürt illeri olmak üzere tüm Türkiye genelinde ne tür önleyici tedbirler alınacaktır? Bu hususta kapsamlı bir çalışma başlatılmış mıdır?

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.