HDP’li Dede: Hakkâri ve ilçelerinde hukuk dışı bir alan yaratılmış durumda

HDP’li Dede: Hakkâri ve ilçelerinde hukuk dışı bir alan yaratılmış durumda

HDP Milletvekili Sait Dede, 'Hakkâri ve ilçelerinde güvenlik güçlerinin anayasaya uymayan eylemlerinin tespiti, engellenmesi ve alınacak önlemlerin belirlenmesi' amacıyla meclise araştırma önergesi verdi.

Hakkari Milletvekili Sait Dede TBMM’ye verdiği önergede, Hakkâri ilinde idari amirler ve güvenlik güçleri tarafından gerçekleştirilen uygulamaların araştırılmasını istedi.

Önergenin gerekçesinde şu ifadelere yer verildi:

“Son beş yılda sivil silahsız 3’ü çocuk 17 yurttaş güvenlik görevlilerinin ölümcül güç kullanması sonucu yaşamını yitirmiştir. Hakkâri ve ilçelerinde hukuk dışı bir alan yaratılmış durumdadır. Yasa tanımayan yapı karşısında yurttaşların can ve mal güvenlikleri tehdit altındadır. Kamu görevlilerinin işlediği suçlara ilişkin etkin ve adil bir yargılama yapılmamakta, yapılan tek tük yargılama ise maddi gerçeği ortaya çıkartmaktan ziyade konusu açıkça suç olan eylemi zamana yayarak örtbas etmeye yönelik olmaktadır. Tüm kurumlar gibi yargı da Hakkâri Valiliğinin önceden açıkladığı ve yargılamayı açıkça etkilemeye yönelik telkinleri doğrultusunda kararlar vermektedir.

Hakkâri ve ilçelerinde gerçekleşen öldürme ve yaralama olaylarında suç işleyen kamu görevlisi faillere yargı yolu ile adeta hukuki bir zırh yaratılmıştır. Yurttaşların can ve mal güvenliğinin olmadığı Hakkâri ilinde yine yurttaşların siyasal haklarını kullanmaları da askıya alınmış durumdadır.  İl ve ilçe belediye eş başkanları idari bir kararla görevden alınmış, yerlerine kayyum atanmış ve yine kentin seçilmiş milletvekilinin milletvekilliği düşürülerek tutuklanmıştır. Bu uygulamalarla açıkça yurttaşların yönetime katılma hakları gasp edilmiştir. Yine Hakkâri valiliği tarafından düzenli aralıklarla uygulamaya konulan, gerekçesi hukuki olmayan yasaklamalarla il ve ilçe merkezleri dışında kalan tüm alan yasak bölge ilan edilerek yurttaşların başta ikamet ve seyahat etme özgürlükleri olmak üzere temel hak ve özgürlükleri askıya alınmış durumdadır. Bu yasaklamalar arasında 15 günde bir ilan edilen toplantı ve gösteri yürüyüşlerinin yasaklanması da bulunmaktadır.

Kent genelinde güvenlik güçlerinin orantısız güç kullanımı ve yasa tanımazlığı yurttaşların güvenliğini tehdit etmektedir. Son olarak 09 Ekim 2022 tarihinde aralarında 27 dönem milletvekillerinden sayın Sait Dede ve sayın Habip Eksik’in de bulunduğu basın açıklaması yapan gruba polis tarafından orantısız bir şekilde müdahale edilmiş, milletvekilleri, avukatlar, gazeteciler, sivil toplum örgütü temsilcileri ve yurttaşlar yerlerde sürüklenerek göz altına alınmış, hakaretlere uğramış, kendilerine güvenlik güçleri tarafından işkence uygulanmıştır. Polis saldırısı sonucu yaralanan milletvekillerinden Sait Dede ve Habip Eksik olay sonrası hastaneye kaldırılmış, sayın Habip Eksik’in tedavisi Hakkâri’de yapılamamış ve ambulans uçakla Ankara’ya getirilmiştir. TBMM 27. Dönem Milletvekili Sayın Habip Eksik’in vücudunun çeşitli yerlerinde üç kırık tespit edilmiştir. Hakkâri Valiliği il genelinde gerçekleşen her olayda olduğu gibi bu olayda da gerçeği saptırmak ve soruşturmanın yönünü değiştirmek için açıklama yaparak orantısız güç kullanan polisleri koruma altına almıştır.

Hakkâri ilinde idari amirler ve güvenlik güçleri tarafından gerçekleştirilen hukuka aykırı uygulamaların araştırılması, kamuoyunda ortaya çıkan endişenin giderilmesi, etkili ve somut önlemlerin alınması ve benzer hukuksuzlukların bir daha yaşanmaması amacıyla Anayasanın 98'inci, TBMM İçtüzüğünün 104 ve 105’inci Maddeleri uyarınca Meclis Araştırması açılmasını arz ve teklif ederiz."

Etiketler : , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum