HDP'li Bilgen: 'Referandum daha kamplaştırır, CHP teslim olmamalı'

HDP'li Bilgen: 'Referandum daha kamplaştırır, CHP teslim olmamalı'

HDP Sözcüsü Ayhan Bilgen, dokunulmazlıklar konusuda "Son oylamada evet verenlerin ülkeyi yeni bir kaosa sürüklememek için daha akıllıca ve vicdanlarının sesini dinleyerek, hareket etmeleri gerekir" dedi.

AKP'nin "dokunulmazlıkların kaldırılması" teklifinin ikinci tur oylaması yarın gerçekleşecek. Değişiklik önerisinin herhangi bir maddesi 330'un altında oy alırsa düşmüş olacak. AKP'nin ikinci turdaki ilk oylama sonucunun 330'un altında çıkması halinde, öneriyi geri çekmesi de olasılıklar dâhilinde değerlendiriliyor. Ancak yarın için sürpriz olabilecek bir durum ise CHP'nin tavrının değişmesi noktasında. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun "Evet diyeceğiz" demesine rağmen parti içerisinde kimi milletvekilleri ret oyu kullanılacaklarını açıkladı. Ancak CHP'nin birinci turdaki oylama sonuçlarını baz alıp değişikliğin referanduma götürülmesini "Kamuoyuna anlatamayız" düşüncesiyle göze alamayabileceği ve ikinci turda tekliften yana tavır alabileceği tartışılmaya başlandı. Referandum tartışmalarının telaşlandırdığı CHP'de bu yüzden "referandumdan kaçmak için evet diyebileceği" Ankara kulislerinde konuşulan bir konu. 

HDP'de önemli toplantı

Teklifin geldiği ilk günden bu yana "darbe" olarak değerlendiren HDP ise, bugün parti kurmayları yeniden toplanıyor. Öğlen saatlerinde milletvekilleri ve MYK üyelerinin de katılımıyla gerçekleşecek ve eşbaşkanların başkanlık yapacağı toplantıda birinci tur oylama sonuçları değerlendirilecek. Toplantının ana gündemi ise yarın yapılacak ikinci turdaki muhtemel gelişmeler olacak. Partide önceki günlerde "oylamayı boykot etme" tartışması yürütülse de HDP, yurtdışında programları bulunan milletvekilleri ile sokağa çıkma yasaklarının sürdüğü kentlerde bulunan birkaç milletvekilinin dışında tüm grup oylama bileşimine katılacak. 

HDP'de hafta sonu yoğun mesai var 

Yarınki oylamanın sonuçları, sıcağı sıcağına hafta sonu toplanacak olan Parti Meclisi ve Merkez Yürütme Kurulu'na taşınacak. Oylamadan çıkacak sonuca göre, HDP bundan sonraki tavrını burada tartışmaya açacak ve izlenecek yol belirlenecek. Bu kapsamda teklifin oylama sonucunda doğrudan Cumhurbaşkanı onayı ya da referanduma götürülmesi durumunda nasıl bir politika izleneceği hafta sonu gerçekleşecek olan toplantılarla belirlenecek. 

'Referandum daha kamplaştırır, CHP teslim olmamalı'

Gelinen aşamayı değerlendiren HDP Sözcüsü Ayhan Bilgen de, CHP'nin "referandumdan kaçmak için evet diyebileceği" ihtimali üzerinde durarak, şunları söyledi: "Özellikle CHP milletvekillerinin referandum ihtimali baskı altına alıp evet oyu vermeye zorlama eğilim var. Referandumun ülkeyi daha da kamplaştıracağı, doğrudur. Ama bunun yolu Cumhurbaşkanı'nın dayatmalarına teslim olup evet oyunu referandum sınırının üzerine çıkarmak, son oylamada evet verenlerin ülkeyi yeni bir kaosa sürüklememek için daha akıllıca ve vicdanlarının sesini dinleyerek, hareket etmelerinden geçer. Adeta referandumla korkutup, evet razı etme stratejisi izleniyor. AKP milletvekilleri de baskın seçime götürme tehdidiyle iradeleri üzerinde baskı oluşturuluyor." 

Anayasa Mahkemesi'ne gidilebilir 

Teklife ilişkin oylamaların "gizli oylama" olmasına rağmen ilk tur oylamada kimi AKP'lilerin açık bir şekilde oylarını kullandığı görüntülere de değinen Bilgen, bunun Anayasa'ya aykırı olduğu belirterek, bu anlamda yargı yoluna gidilmesi gerektiğini de söyledi. Bilgen, "Neredeyse başbakanın oyunu göstererek, kullanamaya zorlandığı bir meclis oylamasının Anayasa açıkça aykırılığı ortadadır. Oylamalardan sonra konunun hem usul itibariyle hem de içerik dolayısıyla Anayasa Mahkemesi'ne taşınması gerekiyor. Bunun için de en az 110 milletvekilinin imzası gerekiyor" derken, bu konuda HDP olarak da gerekli girişimlerde bulunacaklarını kaydetti. 

'Toplumsal muhalefet sesini yükseltmeli'

Bilgen, son olarak da "Bugün yarın bütün milletvekillerine yönelik özellikle kişisel ilişki kurulabilen CHP ve AKP'li vekillere 'hayır' oyu kullanmaya dönük çağrı mesajları son derece önemlidir. Sivil toplum ya da parti örgütleri üzerinden milletvekillerine yönelik bu tür girişimlerin geçmişte sonuç alıcı olduğu bilinmektedir. Sonuç ne olursa olsun yarından itibaren de toplumsal muhalefetin hayatın her yerinde sesini yükseltmesi kaçınılmazdır" dedi. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.