HDP'li Akdoğan:Engelli bir vatandaşın evi hangi gerekçelerle patlatılıyor

HDP'li Akdoğan:Engelli bir vatandaşın evi hangi gerekçelerle patlatılıyor

Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde dün Esentepe mahallesinde özel harekatçılar tarafından bir evin kapısının patlatılmasına ilişkin görüntüler Meclis'e taşındı.

YÜKSEKOVA HABER

YÜKSEKOVA - Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde geçtiğimiz gün boşaltılan Esentepe ve Esenyurt Mahallesi'nde özel harekatçılar tarafından arama-tarama faaliyetleri devam ederken, Esentepe Mahallesi'nde özel harekatçıların bir evin kapısını patlaması an be an Yüksekova Haber kameraları tarafından görüntülenmişti. 

Sosyal medyada tepkilere neden olan görüntüleri HDP Hakkari Milletvekili Nihat Akdoğan Meclis'e taşıyarak, İçişleri Bakanı Efkan Ala'nın cevaplaması talebiyle soru önergesi verdi. 

Sokağa çıkma yasağı ilanıyla beraber ilçede başlatılan yoğun bombardıman nedeniyle birçok ev ve iş yerinin kullanılamaz hale geldiğini belirten HDP'li Akdoğan, "Günlerce devam eden top atışlarından sonra, güvenlik güçleri mahallelere girerek arama tarama faaliyetlerine başlamıştır. Arama tarama faaliyetleri adı altında bazı güvenlik güçleri, girdikleri evin kapılarını patlayıcılarla patlatarak evi ateşe vermişlerdir. Güvenlik güçlerin, giriştikleri bu suçu da görüntüleyerek sosyal medyada paylaşmaktan ve basına servis etmekten çekinmemiştir. Güvenlik güçlerin paylaştıkları görüntülerden de bariz bir şekilde anlaşılmaktadır ki, dile getirdiğimiz hususlar itham ve iddiadan ibaret olmadığı, bütün kamuoyunun haberdar olduğu bir durumdur." ifadelerini kullandı.

"Operasyonun başladığı tarihten yaklaşık bir ay sonra, arama tarama faaliyetlerin alanı genişletilerek, şehir merkezin tümüne hatta köylere kadar yayılmıştır" diyen HDP'li Akdoğan, "Güvenlik güçleri, hendek ve barikatların olmadığı, çatışmaların hiç yaşanmadığı Esentepe ve Esenyurt mahallerine girerek evleri tek tek aramıştır. Yapılan bu aramalar sırasında basına da yansıyan görüntülerden de anlaşılmaktadır ki; bazı güvenlik güçleri vatandaşlara ait evlere bilinçli bir şekilde zarar vermektedir. 17.04.2016 tarihinde basına yansıyan bir görüntü var ki; bazı güvenlik güçlerin sivil halkın değerlerine, mallarına nasıl hissiyatla yaklaştığını, nasıl kural kanun tanınmadığını gözler önüne sermektedir. Söz konusu görüntüde; Esenyurt mahallesinde engelli bir vatandaşa ait evde güvenlik güçleri tarafından yapılan aramadan sonra kapısına patlayıcı konularak evin kullanılamaz hale geldiğini bütün kamuoyu şahit olmuştur" değerlendirmesinde bulundu.

Akdoğan, Bakan Ala'ya şu soruları sordu:

1- Hakkâri’nin Yüksekova ilçesinde 13 Mart 2016 tarihinde “kamu düzenini” sağlama iddiasıyla başlatılan operasyonda, yapılan top atışların sonucunda hasar gören,  kullanılamaz hale gelen ev sayısı ne kadardır? Kullanılamaz hale gelen iş yeri sayısı ne kadardır?

2- Güvenlik güçlerin arama tarama faaliyetleri çerçevesinde girdikleri evlerin kapılarına patlayıcı koyarak patlatmanın gerekçesi nedir? Bizzat güvenlik güçlerin çektiği görüntülerden anlaşılan ev yakma nedeni nedir?

3- Vatandaşların huzur ve güvenliğini sağlamak amacıyla yapıldığı iddia edilen operasyon sırasında evleri ateşe verip görüntüleri çeken güvenlik güçleri hakkında incelemeler yapılmakta mıdır? Yapılan ev yakmalar genel bir talimat mı yoksa bireysel karar mıdır?

4- Hem vatandaşların can ve malını korumak, huzur ve güvenliğini sağlamak hem de vatandaşa ait evleri yakmak, birbirine zıt iki durum nasıl izah edilebilir? Devletin ve hükümetin sorumluluğunda olan vatandaşların can ve mal güvenliğine yönelik bu tarz yakma eylemlerine karşı nasıl bir önlem alınmaktadır? Devletin korumakla görevli olduğu vatandaşın malına zarar veren güvenlik güçleri kimden güç ve destek almaktadır?

5- Güvenlik güçlerin operasyona gerekçe gösterdiği hendek ve barikatların olmadığı, hatta çatışmaların yaşanmadığı mahallelere yönelik operasyonların amacı nedir? Evler neden boşaltılmak istenmektedir? Vatandaşlar neden evlerinden çıkarılıp başka yerlere gönderilmek istenmektedir?

6- Barikat ve hendeklerin olmadığı Esenyurt mahallesinde, kamera görüntülerinden de net bir şekilde anlaşılan baskın sonrasında, güvenlik güçlerin evin kapısını patlayıcıyla patlatarak eve büyük hasar veren olayla ilgili bir soruşturma var mıdır? Engelli bir vatandaşın evi arandıktan sonra hangi gerekçe ile evde patlayıcı patlatılmıştır?

7- Bazı güvenlik güçlerin kanun dışına çıkarak, keyfi uygulamalarda bulunmasına yönelik tedbirler alınmakta mıdır? Güvenlik güçlerin bu davranışlarını, operasyonlarda ki uygulamalarını denetleme mekanizması hangisidir? Bakanlığınız bu tarz olaylar karşısında hangi yaptırım gücüne sahiptir?

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.