HDP'li Akdoğan tarım-hayvancılık alanlarının yasaklanmasını sordu

HDP'li Akdoğan tarım-hayvancılık alanlarının yasaklanmasını sordu

HDP Hakkari Milletvekili Nihat Akdoğan, ‘Özel güvenlik’ bölgeleri uygulaması nedeniyle tarım ve hayvancılığın yapıldığı bir çok bölgenin askeri yasak bölge kapsamına alınmasını meclis gündemine taşıdı.

YÜKSEKOVA HABER 

HAKKARİ - Geçen yıl Temmuz ayında başlayan çatışmalı süreç ile birlikte bölgenin bir çok ilinde olduğu gibi Hakkâri kent merkezi, Yüksekova, Çukurca ve Şemdinli’de bir çok sivil yerleşim alanı ‘Özel güvenlik bölgesi’ adı altında askeri yasak bölge ilan edildi.

Hakkari ve ilçelerinin en önemli geçim kaynağı olan tarım ve hayvancılığı bitirme noktasına getiren bu uygulama üzerine HDP Hakkari Milletvekili Nihat Akdoğan, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik’in yanıtlaması istemiyle bir soru önergesi verdi.

Akdoğan, önergesinde şu sorulara yer verdi:

Hakkâri il merkezi ve ilçelerinde bulunan küçükbaş ve büyükbaş hayvanların sayısı ne kadardır? İl merkezi ve ilçelere göre dağılım oranı nasıldır?

Hakkari’de arıcılık faaliyetleri yürüten arıcıların sayısı ne kadardır? Hakkari il genelinde tarım il müdürlüğüne kayıtlı arı kovan sayısı ne kadardır?

Hakkari il genelinde bulunan ve hayvancılık faaliyetlerin yürütüldüğü mera alanları yüzölçümü ne kadardır? Bu alanın ne kadarı güvenlik gerekçesiyle yasaklanmıştır? Hayvan sayısı ile meraların oranları nasıldır?

İlkbahar ayların başlamasıyla hayvancılık yapan vatandaşlar, neredeyse yasaklanmayan alan olmadığı için hayvanlarını nasıl otlatacak?

Hakkari valiliğin yasakladığı alanlar nedeniyle, vatandaşların hayvancılık faaliyetlerini durma noktasına gelmesini engelleyecek bir çalışmanız var mıdır? Hayvancılık yapan vatandaşların mağduriyetlerine ilişkin nasıl bir planlama söz konusudur?

Yasaklar nedeniyle maddi zarar görecek vatandaşların zararları nasıl karşılanacak?

Tarım ve hayvancılık yapılan alanlardaki yasağın kaldırılması için ilgili bakanlıkla herhangi bir iletişiminiz söz konusu olmuş mudur?

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.