HDP'den yeni Demirtaş hamlesi geliyor

HDP'den yeni Demirtaş hamlesi geliyor

HDP’nin cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş’ın tahliye edilmeme kararına HDP Eş Genel Başkanları tepki gösterdi.

HDP’nin Cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş’ın tahliyesi amacıyla 15 Mayıs’ta Ankara 19’uncu Ağır Ceza Mahkemesi’ne yapılan başvuru dün ‘adli kontrol şartlarının yetersiz kalacağı’ gerekçesiyle reddedildi. Üç üyenin ikisinin karşı çıktığı karara ilişkin milletvekili adaylarının tanıtım toplantısında HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Sezai Temelli açıklama yaptı. Bugün 16.00’da milletvekilleri ve hukukçular mahkemenin kararına itiraz edecekler.

TEMELLİ’DEN YARGIYA: GELİN CESUR OLUN

Mahkemenin yapılan itirazı reddettiğini ve gerekçenin hukuk garabeti içerdiğini söyleyen HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli şunları söyledi, “Tahliyesi için gerekli koşulların oluşmadığı söyleniyor. Oysa bu ülkenin cumhurbaşkanı adayıdır. 8 yıl boyunca eş başkanlık yapmıştır. 4 dönem milletvekilliği adaylığı yapmıştır ve bugün de tıpkı 2014’de olduğu gibi cumhurbaşkanı adayıdır. Karar oy çokluğuyla alınmış bulunuyor. Bu kararın diğer tarafında muhalefet şerhi vardır. Orada da belirtildiği gibi seçme hakkının gaspı söz konusudur, seçilme hakkının ihlali söz konusudur. Bunları birlikte değerlendirdiğimizde yargının hukuk tanımazlığı karşımıza çıkmaktadır. Yargının üzerindeki bu vesayet ortadan kalkmadığı sürece bu ülkeye adalet gelmesi mümkün değildir. Bu dava bu anlamıyla çok önemli bir yer teşkil etmektedir. Biz buradan yargıçlara bir kez daha çağrı yapıyoruz. 24 Haziran’dan sonra bu ülkede çok şey değişecek. Bu değişime gelin siz de yargının bağımsızlığı konusunda katkınızı sunun. Yasaları tanımaz bir yerden kararlar almayın. Gelin cesur olun. Bir üst mahkemeden beklentimiz bu kararı düzeltmesi.”

‘DEMİRTAŞ DERHAL TAHLİYE EDİLMELİDİR’

Selahattin Demirtaş ile ilgili kararın kendilerinden önce basınla paylaşıldığını hatırlatan HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan ise şöyle konuştu:

BU KARARI TANIMIYORUZ: Ret kararının basın mensuplarına iletilmesi  kararın direkt saraydan verilmiş olduğunu gösteriyor. Biz bugün Türkiye’deki adaletin ve hukukun saraydan çıkan kararlar doğrultusunda alındığını biliyoruz. Selahattin Demirtaş ile ilgili kararın bir kez daha saraydan verildiğinin göstergesidir. Bizler sayın Demirtaş’ın Yüksek Seçim Kurulu tarafından adaylığının kabul edilişiyle birlikte bir an önce tahliye edilmesi gerektiğini her fırsatta ifade ettik. Sayın Demirtaş Türkiye toplumunun vicdanında yer eden bir cumhurbaşkanı adayıdır. 6 milyon insanın oy verdiği ve 6 milyon insanın birlikte karar verdiği cumhurbaşkanı adayı olarak gösterdiği sayın Demirtaş’a verilen bu kararı asla tanımadığımızı ifade etmek istiyorum. Sayın Demirtaş diğer cumhurbaşkanı adayları gibi eşit şartlarda eşit koşullarda bir seçim kampanyası yürütmek üzere derhal tahliye edilmelidir.

CUMHURBAŞKANLIĞI ADAYLARINA SESLENİYORUZ: Buradan cumhurbaşkanı adaylarına sesleniyoruz. Sayın Temel Karamollaoğlu’na, Sayın Muharrem İnce’ye ve Sayın Meral Akşener’e… Kendi mevkidaşınızı, cumhurbaşkanı adayını dört duvar arasında rehin olarak tutanlara bir sözünüz var mı? Onun tahliyesine ilişkin yapmış olduğunuz açıklamaların bugünden itibaren bir kez daha arkasında duracak mısınız? Cumhurbaşkanı adaylarını özellikle bu anlamda sorumlu olmaya davet ediyoruz. Bu kararlar Türkiye toplumunun vicdanında kara bir leke olarak yer alacaktır. Mahkemeler reddetse bile sayın Demirtaş 24 Haziran akşamı bu ülkenin halkları tarafından cumhurbaşkanı olarak seçilecektir. Bugün saat 4’de hukukçu arkadaşlarımız bu karara bir kez daha itiraz edecekler. Aynı karar çıkarsa Anayasa Mahkemesi’ne, AİHM’e gidilecektir.

Etiketler : , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.