HDP'den Dünya Romanlar Günü açıklaması

HDP'den Dünya Romanlar Günü açıklaması

Dünya Romanlar Günü dolaysıyla açıklama yapan HDP MYK'si, Türkiye'de yaşayan 400 binden fazla Roman'ın sorunlar yaşadığı ve Romanların eşit yurttaş olma talebinin herkesin ortak talebi olduğunu belirtti.

HDP Merkez Yürütme Kurulu (MYK), 8 Nisan Dünya Romanlar Günü'ne ilişkin yazılı açıklama yaptı. 2. Dünya Savaşı'nda faşistler tarafından soykırımdan geçirilen Roman halkını saygıyla anıldığı açıklamada, "Türkiye'de de ayrımcılık, ötekileştirme, baskı ve şiddete maruz kalan, insani olmayan koşullarda yaşamak zorunda bırakılan Roman yurttaşlarımıza dayanışma duygularımızı iletiyoruz" denildi.

Türkiye'de 400 binden fazla Roman yurttaşın yaşadığı belirten ve hepsinin büyük sorunlarla karşı karşıya olduğunun altı çizilen açıklamada, "Romanlar, farklı kimlik ve kültürlerinden dolayı eğitim, sağlık, barınma, meslek edinme, istihdam ve iş alanlarında en fazla ayrımcılığa uğrayan, ötekileştirilen, yoksulluğun en acımasız koşullarında yaşayan halklarımızdandır" ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada, roman halkının eşit yurttaş olma, ayrımcılık ve ötekileştirmeye uğramama talebinin herkesin ortak talebi olduğu vurgulandı.

Açıklamada, şu ifadelerle devam etti: "8 Nisan'da, bir kez daha, Roman yurttaşlarımıza yönelik ırkçı ve ayrımcı tutumlara karşı ortak mücadele çağrısında bulunuyoruz. Acil sorunlarına demokratik ve insanca çözümler bulunması için güçlerimizi ortaklaştırdığımızı vurguluyoruz. Eşit yurttaşlık mücadelesinin her aşamasında Romanlarla birlik ve dayanışma içinde olduğumuzu bir kez daha ifade ediyoruz."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.