HDP'den dokunulmazlık önerisi

HDP'den dokunulmazlık önerisi

HDP Anayasa Komisyonu, yasama dokunulmazlığının kaldırılması için Meclis’e anayasa değişikliği önerisi sundu.

Dokunulmazlıkların kaldırılması tartışmaları devam ederken, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Anayasa Komisyonu, dokunulmazlıklar ve yasama sorumsuzluğuna ilişkin Meclis Başkanlığı’na Anayasa değişikliği önerisi sundu. 

Komisyon tarafından verilen Anayasa değişikliği önerisinde milletvekilleri, yasama çalışmalarındaki oy ve sözlerinden, ileri sürdükleri düşüncelerden ve bunları herhangi bir yerde ifade etmekten sorumlu tutulmamaları öneriside bulundu. 

Bununla birlikte yasama dokunulmazlığına ilişkin HDP'nin verdiği teklifte şu maddeler yer alıyor: 

“*Seçimden önce veya sonra bir suç işlediği ileri sürülen bir milletvekili hakkında seçimden sonra dava açılabilir, seçimden önce açılan davalara devam edilir. 
* Milletvekilleri gözaltına alınamaz, tutuklanamaz ve haklarında hiçbir koruma tedbiri uygulanamaz. Ağır cezayı gerektiren suçüstü hali bu hükmün dışındadır. Bu halde yetkili makam, durumu derhal TBMM Başkanlığı’na bildirir. 
* Milletvekili hakkında verilen bir ceza hükmünün açıklanması, üyelik sıfatının sona ermesine bırakılır.
* Milletvekilleri hakkında ceza davaları Yargıtay’da görülür. Bu davalarla ilgili usul ve esaslar kanunlarla düzenlenir.” 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.