HDP'den Çanakkale açıklaması

HDP'den Çanakkale açıklaması

Çanakkale Savaşı'nın 101. yılına dair açıklama yapan HDP MYK'si, "Dün ortak vatanı savunmak adına Çanakkale'de omuz omuza savaşanların torunları, bugün Cizre'de, Sur'da bodrumlarda yakılmakta" dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Merkez Yürütme Kurulu (MYK) Çanakkale Savaşı'nın 101. yıl dönümünde dair dikkat çekici bir açıklama yayınladı.

Yayınlanan açıklamada, "101 yıl önce Çanakkale'de farklı kültür, inanç, anadil ve halklardan oluşan Osmanlı İmparatorluğu'nun vatandaşları Türkler, Kürtler, Ermeniler, Museviler, Araplar, Çerkesler ve diğer halklardan binlercesi aynı siperlerde toprağa düştü. Hedefleri, dünyayı aralarında pay etmek isteyen emperyal güçler karşısında yurtlarını, topraklarını, yaşam alanlarını birlikte korumaktı. 101 yıl önce bu topraklarda omuz omuza savaşıp, yan yana toprağa düşen Anadolu, Trakya ve Mezopotamya halklarından bize kalan değerli miras, onurlu bir yaşam için omuz omuza durmaktır" ifadelerine yer verildi. 

Ancak Çanakkale'nin olumlu mirasının bugün egemenler tarafından inkar edildiği belirtilen açıklamada, "Cephede kurulan ortak vatan, masada pekiştirilememiştir. İlerleyen yıllarda 'tekçi' anlayışın kurumsallaştırılmasıyla sadece bir kesimin egemenliği kurulmuştur. Çanakkale'de ortak vatanı savunmak adına yaşamlarını vermekten geri durmayan halkların, daha sonra 'tekçi' bir inkara ve asimilasyona tabi tutulması, eşitlik içinde ve özgürce bir arada yaşamanın da reddi olmuştur. Kürt sorunu dahil birçok kangrenleşmiş sorunun yapısal nedeni, geleneksel 'tekçi' anlayışa meze yapılmak istenen Çanakkale'de ortaya çıkan ortak ruhun, Cumhuriyet'in karakterine yansıtılmaması; o ruhun bugün de AKP-Saray iktidarının 'tekçi' ve despotik anlayışına kurban edilmesidir" denildi.


Bugün Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Çanakkale'ye sahip çıktığına dair iddialarının toplumda büyük bir kutuplaştırma, bölme, ayrıştırma ve nefret söylemi ile birlikte dillendirildiğine işarete edilen açıklamanın devamında ise şunlar kaydedildi:

"Dün ortak vatanı savunmak adına Çanakkale'de omuz omuza savaşanların torunları, bugün Cizre'de, Sur'da bodrumlarda yakılmakta, katledildikten sonra çırılçıplak teşhir edilmekte, cenazelerinin üzerinden tankla geçilmektedir. Dün Çanakkale'de kederde ve sevinçte bir olanların torunları, bugün Newroz kutlamak istedikleri için gözaltına alınmakta, tutuklanmakta ve zulüm görmektedir. Dün Çanakkale'de şehit düşenlerin torunları bugün sokağa çıkma yasakları ve ablukalar ile, tank ve topla zulme uğramakta; siviller, kadın, çocuk ve yaşlılar, gençler öldürülmektedir. Çanakkale'nin 101. yılında, bir kez daha eşit ve özgür yurttaşlar olarak ortak vatanda birlikte yaşama irademize sahip çıkıyoruz. Demokratik Cumhuriyet için demokratik bir siyaseti geliştirme mücadelesini sürdürüyoruz. Kürt sorunu başta olmak üzere toplumun temel sorunlarını müzakere ederek, konuşarak, Meclis'te çözme irademizi vurguluyoruz."


Açıklamada sonunda halkların bir arada eşitlik ve barış içerisinde yaşayabileceği bir ülke için HDP'nin mücadelesinin süreceği de vurgulandı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.