HDP Sözcüsü Ayhan Bilgen, yasakların bilançosunu açıkladı

HDP Sözcüsü Ayhan Bilgen, yasakların bilançosunu açıkladı

HDP Sözcüsü Ayhan Bilgen, sokağa çıkma yasağı ilan edilen bölgelerdeki bilançoya ilişkin açıklamalarda bulundu.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Sözcüsü Ayhan Bilgen, ablukanın sürdüğü bölgelerdeki bilançoyu, Meclis’te düzenlediği toplantı ile açıkladı.

‘Hiçbir yasal ve anayasal dayanağı olmayan sokağa çıkma yasaklarının halkın huzuru ve güvenliğini sağlamadığını aksine sivil insanların katledilmesine neden olduğunu’ dile getiren Bilgen, şunları söyledi:

“İlk olarak 16 Ağustos’ta Varto’da uygulamaya konan ‘sokağa çıkma yasakları’ adı altındaki ablukalar, şu an Cizre, Silopi ve Sur olmak üzere 3 ilçede devam etmektedir. Bugüne kadar 7 ilin 20 ilçesinde onlarca mahalleyi kapsayacak şekilde 56 kez ilan edilen sokağa çıkma yasakları, toplamda 253 günü bulmuş durumdadır. Yasakların resmi olarak kaldırıldığı ilçelerde de ablukanın fiili olarak devam ettiği bilinmektedir.”

Bilanço

Ayhan Bilgen devamla da şu bilgileri paylaştı:

“*5 kez sokağa çıkma yasağı ilan edilen Cizre’de son yasak 14 Aralık 2015’te ilan edildi. 17 gündür devam eden ablukada 23 kişi, Temmuz 2015’ten bu yana ise toplam 56 kişi yaşamını yitirdi.

*3 kez sokağa çıkma yasağı ilan edilen Silopi’de son yasak 14 Aralık 2015’te ilan edildi. 17 gündür devam eden ablukada 15 kişi, Temmuz 2015’ten bu yana ise toplam 29 kişi yaşamını yitirdi.

*6 kez sokağa çıkma yasağı ilan edilen Sur’da son yasak 1 Aralık 2015’te ilan edildi. 29 gündür devam eden ablukada 12 kişi, Temmuz 2015’ten bu yana ise toplam 17 kişi yaşamını yitirdi.

*7 kez sokağa çıkma yasağı ilan edilen Nusaybin’de son yasak 24 Aralık 2015’te kaldırıldı. 11 gün süren ablukada 3 kişi, Temmuz 2015’ten bu yana ise toplam 23 kişi yaşamını yitirdi.

*2 kez sokağa çıkma yasağı ilan edilen Dargeçit’te son yasak 29 Aralık 2015’te kaldırıldı. 19 gün devam eden ablukada 3 kişi, Temmuz 2015’ten bu yana ise toplam 5 kişi yaşamını yitirdi.”

Bilgen, söz konusu 5 ilçenin yanı sıra 15 ayrı ilçede uygulanan ablukalarda bugüne kadar 131 kişinin yaşamını yitirdiğini, yüzlerce kişinin yaralandığını ve sakat kaldığını belirtti.

Toplamda 61 çocuk ve 36 kadının yaşamını yitirdiğini aktaran Bilgen, Ankara, Suruç ve Zergele’deki katliamlarda da 141 kişinin hayatını kaybettiğini söyledi.

“Medya ya hiç yer vermedi ya çarpıttı”

Tüm bu yaşanan katliamların medyada hiç yer bulmadığını ya da hükümete yakın medya tarafından çarpıtıldığını kaydeden Bilgen, şunları ifade etti:

“Tarafsız kurum ve gözlemcilerin müdahil olabileceği koşullar da sağlanmıyor. Yılın son gününde bu ara bilançoyu, Cumhurbaşkanı ve hükümetin bayraktarlığını yaptığı HDP’ye dönük siyasi linç kampanyasına hevesle ve heyecanla hizmet edenlere bir kez daha duyuruyoruz. Türkiye ve Ortadoğu’nun gelecek on yıllarını karartma azmindeki bir blok karşısında, sesini ve demokrasi mücadelesini yükselten HDP’nin hedef tahtasına oturtulması şaşırtıcı değildir. Ama Türkiye halklarının ve uluslararası kamuoyunun, sorumsuz Cumhurbaşkanı ile AKP Hükümeti’nin demokrasi ve insan haklarına kasteden ve doğurduğu sonuçlar uzun yıllar boyunca silinemeyecek bu savaş politikalarına karşı duyarlı davranmaya başlayacağını umuyoruz.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.