HDP, sağlık ocaklarına polis, asker yerleştirilmesini sordu

HDP, sağlık ocaklarına polis, asker yerleştirilmesini sordu

HDP Mardin Milletvekili Ali Atalan bölge illerinde okul ve sağlık ocaklarına asker, polis ve korucu yerleştirilmesini Başbakana sordu.

HDP Mardin Milletvekili Ali Atalan Diyarbakır'ın merkez Bağlar ve Kayapınar ilçeleri başta olmak üzere, Mardin, Şırnak, Hakkari il ve ilçelerinde bazı eğitim ve sağlık kurumlarına kolluk kuvvetlerinin ve korucuların yerleştirilmesini Meclis gündemine taşıdı. 

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun yanıtlaması istemiyle Meclise soru önergesi veren HDP’li Atalan, söz konusu yerlerin bazılarında kolluk kuvvetlerinin ve korucuların gece geç saatte zırhlı araçlarla okul ve sağlık ocaklarına getirildiği ve sabah erken saatlerde zırhlı araçlarla buralardan alındığını da hatırlattı. “Bu uygulama halkta baskı ve korkuya sebep olmaktadır. Sağlık ve eğitim kurumlarındaki bu durum Anayasanın ve uluslararası sözleşmelerin ilgili maddelerinin açık bir şekilde ihlali anlamına gelmektedir” diyen Atalan, Başbakana Davutoğlu’ya şu soruları sordu:

* Video ve fotoğraflarla basına yansıyan bu uygulamanın gerekçesi nedir?

* Bu uygulamanın talimatını hangi kişi ya da kurum vermiştir? 

* Kaç tane eğitim kurumuna kolluk kuvveti ve korucu yerleştirilmiştir? Söz konusu kurumlar hangileridir? 

* Kaç tane sağlık kurumuna kolluk kuvveti ve korucu yerleştirilmiştir? Söz konusu kurumlar hangileridir? 

* Kolluk kuvvetleri ve korucular hangi saatlerde okullarda ya da sağlık ocaklarında kalmaktadır? 

* Söz konusu uygulama ne zaman hayata geçmiştir? Bu uygulamanın ne kadar süreceği planlanmaktadır?

* Sokağa çıkma yasaklarında hasar gören ve kullanılamaz hale gelen sağlık ve eğitim kurumu sayısı kaçtır? 

* Eğitim ve sağlık kurumlarının, ev ve iş yerlerinin duvarlarına yazılan ırkçı ve cinsiyetçi küfürleri yazanlar tespit edilmiş midir, yazanlar hakkında herhangi bir yasal işlem yapılmış mıdır?

* Bu uygulamanın olduğu ilçelerde öğrenciler başta olmak üzere yurttaşların yaşadığı psikolojik travma durumu ile ilgili herhangi bir çalışma var mıdır? Var ise nedir?

* Okullarda ve sağlık kurumlarında uygulanan bu ve benzeri korku toplumu yaratmaya yönelik,ötekileştirici, ırkçı anlayışı düzeltmek adına ne gibi bir çalışmanız vardır? 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.