HDP iş kazalarında etkin soruşturma için kanun teklifi verdi

HDP iş kazalarında etkin soruşturma için kanun teklifi verdi

HDP Grup Başkanvekili ve Bingöl Milletvekili İdris Baluken, 2004 yılında kabul edilen 5237 Sayılı Türk Ceza Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi verdi.

ANKARA - HDP'li vekil İdris Baluken, 300'ü aşkın kişinin hayatını kaybettiği Soma maden faciasından hareketle iş kazalarında sorumluluğu bulunanların etkin bir biçimde yargılanmalarının sağlanması amacı ile kanun teklifi verdi.

Baluken, Meclis'e verdiği teklifin gerekçesinde, Soma faciası ile iş kazaları yeniden ülke gündemine girdiğini belirterek, bu elim olayın diğer iş kazaları ile birlikte yargılanmayan, cezalandırılmayan sorumluları da akla getirdiğini kaydetti.

Baluken, "Sadece 2013 yılında beş bin iş kazası gerçekleşmiş, bunun sonucunda ise bin iki yüz otuz beş işçi yaşamını yitirmiştir. 2014 yılının ilk dört ayında ise 396 işçi yaşamını yitirirken sadece Soma faciasında yaşamını yitirenlerin sayısı resmi rakamlara göre 301’dir. Elbette bu sayının daha fazla olduğu, çoğu kişinin göçükten çıkarılamadığı hususunu da eklemek gerekir" dedi.

İş kazalarında birincil derecede sorumluluğu bulunanların etkin bir şekilde yargılanmaları mümkün olmadığı tepkisinde bulunan Baluken, "Zira işverenin taksiri davranışından ötürü sorumluluğu hem mağdurun şikâyetiyle sınırlıdır hem de daha az ceza ile yargılanmaları nedeniyle yaptırım gücü zayıftır" diye belirtti.

Özellikle yüksek risk içeren meslek gruplarının çalışmaları sırasında meydana gelen kazalarda ölümlü neticenin süreklilik arz ettiğine işaret eden Baluken,  gerekçede şunları ifade etti: "Bu bağlamda öngörülebilir olduğu için, bu neticeyi önleyen önlemlerin nitelikli ve gerektiği gibi alınmaması durumunda sorumlu kişilerin Türk Ceza Kanunun 83 üncü maddesi (ihmal sureti ile öldürme) ve Türk Ceza Kanunun 21 inci maddesinin 2 inci fıkrası uyarınca cezalandırılmaları şeklinde bir hüküm içeren değişiklik yapılması elzemdir. Bu değişiklik yasalaştığı takdirde; ölümlü yahut yaralamalı iş kazalarında sorumluluğu bulunanlar, hem almadıkları önlemler nedeniyle hem de gereği gibi almadıkları önlemler nedeniyle yargılanabileceklerdir. Yine bu düzenlemenin yanı sıra bu fiil sonucu oluşacak suçlarda TCK m. 43/2 uyarınca aynı neviden fikri içtima hükmünün uygulanmaması da hükme bağlanmalı ve taksirli suçlarda meydana gelen olayların tek bir vakıa gibi algılanıp tek bir ceza ile geçiştirilmesi önlenmelidir.

Bir diğer önemli husus da tüzel kişilerin sorumluluğuna dair düzenleme yapılması zorunluluğudur. Bu minvalde ihmali neticesinde ölüm yahut yaralamaya neden olan tüzel kişi hakkında faaliyet izninin iptali ile sorumluluğu bulunan tüzel kişi temsilci ve ortaklarının başka bir tüzel kişiliğe ortak ya da temsilci olmalarına sınırlama getirilmesi de gereklilik arz etmektedir.

Açıklamış olduğumuz nedenlerle ve Soma’da meydana gelen faciada işverenin kusuru ve ihmalinin, böylesi elim bir neticeye sebebiyet verdiği gerçeğinden hareketle iş kazalarında sorumluluğu bulunanların etkin bir biçimde yargılanmalarının sağlanması amacı ile işbu kanun teklifi hazırlanmıştır. "

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.