HDP Hakkari Milletvekilleri Dede ve Güven'den 'Evde kal' çağrısı

HDP Hakkari Milletvekilleri Dede ve Güven'den 'Evde kal' çağrısı

HDP Hakkari Milletvekilleri Leyla Güven ve Sait Dede, Hakkari merkez ve ilçelerinde yaşayan vatandaşlara 'evde kal' çağrısında bulundu.

Hakkari Milletvekilleri Leyla Güven ve Sait Dede, koronavirüs salgını ile ilgili Kürtçe ve Türkçe ortak bir açıklama yaptı. Yazılı olarak yapılan açıklamada Hakkari, Çukurca, Yüksekova, Şemdinli ve Derecik halkına çağrıda bulunularak, "Yaşadığımız bu kutsal coğrafya, medeniyetlerin beşiği olarak tarif edilmiş ancak yüzyıllardır egemenlerin talan politikalarına maruz kalmıştır. Günümüzde bu politikalar Kürdistan’da halen devam etmektedir. İnsanı, devletin savaş gücü olarak gören ve bu yüzden de aileyi kutsayan, çok çocuk doğurmayı kadınlara önceleyen sistem, Kürdistan’da bilinçli bir şekilde farklı bir sağlık politikası yürütmüştür. 90’lı yıllarda bozuk kızamık aşısının binlerce Kürt çocuğunu sakat bırakması, doğum kontrol hapının halka dayatılması gibi politikalarla inkar ve imha politikalarının hedefi haline gelmiştir. Halkımız, sistemin bu politikalarının yakından tanığıdır" denildi. 

Açıklamadan satır başları şöyle: 

* Bölgemizde sağlık hizmetlerindeki eksiklikler ve yetersizlikler olası bir felaket senaryosunda nasıl bir sonla karşı karşıya kalacağımızı bizlere açıkça göstermektedir. Sağlık alt yapısının yetersizliğinden dolayı yaşanılabilecek olası bir yayılmada hastanelerde yeterli yoğun bakım ünitesi ve solunum cihazının bulunmaması gerçeğiyle karşı karşıyayız. 

* Halkımıza çağrımız olası bir felaketi önlemek adına öncelikli olarak bireysel tedbirlerin alınmasıdır. Bu tedbirlerden en sağlıklı olanı evde kalmak, olabildiğince temastan kaçınmak ve kişisel hijyenimizi sağlamaktır. Özellikle köylere gidiş, gelişlerin zorunlu olmadıkça durdurulması gerekmektedir. Acil durumlarda evinden çıkmak zorunda kalan insanlarımız mutlaka sosyal mesafeyi korumalıdır.

* Bizler; HDP ile DTK ve bileşenlerinin oluşturduğu ve Kürdistan’da tüm kurumların içinde olduğu iki kriz masası ile sorumluluk almış bulunmaktayız. Bu kriz masalarının her şehirde izdüşümü olan il kriz masaları oluşturulmuştur. Kriz masalarımız aracılığıyla acil durumlarda barınma,beslenme gibi temel ihtiyaçları olan yurttaşlarımızın bizimle  iletişime geçmesi gerekmektedir. Kürdistan Halkı, Ortadoğunun en örgütlü ve dayanışma gücü yüksek olan halktır. Bu salgın felaketini halkımızla dayanışmayı güçlendirerek atlatacağımız inancındayız.

KURDÎ

* Gelê me yê hêja û birûmet! Gelê Colemêrgê, Çelê, Rubarokê,Şemzînanê û Geverê wek feqîrî, kuştin, zilm, girtin, koçberî û pişaftin gelek zorî û zehmetî dîtine.

* Niha jî em  û hemû mirovahî li hemberî nexweşiyeke dijwar a corona yê re rûbirû ne. Li cîhanê hezaran mirî û sed hezaran nexweş hene. Bi milyonan însan jî talûkeya mirin û nexweşiyê da ne.

* Di vê rewşa xirab de, gere hemî mirovahî bi hevre li hember vê êşê pêkve tevbigere û çareseriyê ji bo hemû însanan peyda bike.

* Taybet cihên sînor û qerebalix bin talûkeyeke gelek mezin da ne.

* Ev nexweşiye bi xo ra feqîrî, sefalet, neçarî, mirin û hemû xirabiyan tîne.

* Mixabin hêj li Colemêrgê kitên testa corona yê çinîn in. Derfetên tespîta vîrusê nîne û qels e.

* Di rewşeke wiha avarte da jî faşîzm hêj xwe rê dibe û êrîşên xwe naberde. Bi têra xwe alîkariyê nade herêmê. Rewş xirabtir bibe jî işxwe nikare bide.

* Jiber vê yekê lazime em gelê herêmê xwe bixwe hişyarbin û tedbîrên hişk bigirin.

* Vîrusa corona yê gelek xayîn û dijwar e. Mirov nizane ku dê kî derê, kengî û çawa mirov bigire. Û her wiha mirov çawa dê belav derdora xwe dike!

* Bi aliyê exlaq û wijdanî de, gere kes nebe bayîsê kesê. Em ji hev berpirsyarin... 

* Ji bo ku êşên girantir û mirinên zêdetir nebin, her kesek paqijîya xwe û derdora xwe hişyar be. Têkilî û hatin û çûn gere nebin. Herkes vekeşîte mala xwe û xwe îzole biket. Li navend û gundan jî hatin û çûn kêm bibin. Heta qut bikin. BÊ DERFETIYÊN ME GELEK IN. BES DERFETA ME YA HERÎ QAWET, ÎRADEYA ME YE. KOLANAN WALA/XALÛ BIHÊLIN. EM DÎSA TIKA(RICA) DIKIN! LI MALÊN XWE DE NE DERKEVIN. MIRINÊ BI DESTÊN XWE NEYÎNE MALA XWE. BI DESTÊN XWE MIN NEKUJE! BI DESTÊN XWE MIRINÊ BELAV ME NEKE!

Etiketler : , , , , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
5 Yorum