HDP Erdoğan’a yumruk iddialarını sordu

HDP Erdoğan’a yumruk iddialarını sordu

HDP Mardin Milletvekili Gülser Yıldırım, BaşbakanıRecep Tayyip Erdoğan Soma'da bir madenci yakınına yumruk attığı iddialarını Meclis'e taşıdı.

HDP Mardin Milletvekili Gülser Yıldırım, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın yanıtlaması üzerine verdiği soru önergesinde, “Basına yansıyan görüntülerden, 14.05.2014 tarihinde Soma Madeni’nde meydana gelen yangın sonrası çok sayıda can kaybı olması dolayısıyla Soma’yı ziyaretiniz sırasında vatandaşların yoğun protestoları arasında incelemenizi sürdüğünüz görülmektedir. Acısı halen taze olan Soma halkının ve Somalıları yalnız bırakmayan diğer yurttaşların, yaşanan facianın hükümetinizin politik tercihlerinden kaynaklandığını ifade ettikleri ve bu konuda toplumda geniş bir görüş birliği sağlandığı bilinmektedir. Maden ocağında meydana gelen kazadan önce ve sonra vermiş olduğunuz, ölümleri normalleştiren demeçler de toplumun daha da gerilmesini beraberinde getirmiştir” dedi.

Taşeronluk, kayıt dışı çalıştırma, ucuz iş gücü gibi esnek çalışma rejimlerinin AKP hükümeti döneminde yaygınlık kazandığına dikkat çeken Yıldırım, AKP’nin 12 yıllık iktidarı döneminde yaşanan iş kazaları neticesinde 14 bin dolayında çalışanın yaşamını yitirdiği de belirtildi.

“Sermayenin daha fazla kar edebilmesi amacıyla, çalışma alanlarında iş sağlığı ve iş güvenliğine dair maliyet azaltıcı uygulamalara göz yumulduğu yönlü tespitler, hem işçi sendikalarının hem de meslek odalarının hükümetinize yönelttiği temel eleştirilerden biridir” diye devam eden Yıldırım, şunları vurguladı: “Bütün bu tespitler bilimsel verilerle desteklenirken, maden kazalarını normalleştirmek amacıyla farklı ülkelerin 200 yıl önceki maden deneyimlerini topluma örnek olarak sunmanız, toplumda aldatılma ve şahsınızın ve hükümetinizin sorumluluktan kaçtığına dair algıyı güçlendirmiştir.

Böylesi bir tabloda Soma’da protesto edileceğiniz ve acılı ailelerin tepkisiyle karşılaşacağınızın büyük olasılık dahilinde olup, normal kabul edilmesi gereken bir durumdur. Benzeri durumlarda bu tür protestolar çağdaş ülkelerde de sık sık yaşanmakta ve bunu bilen siyasetçiler ya bu bölgelere ziyaretlerini ertelemekte ya da bu protestolar karşısında sağduyulu davranmaktadırlar. Ancak bu protestolar karşısında şahsınızın, müşavirlerinizin ve emrinizdeki kolluk güçlerinin tutumu yeni toplumsal tepkilere neden olmuştur.”

Erdoğan’ın Soma ziyaretin sırasında, kendilerini protesto eden bir gencin korumalar tarafından “güvenlik” önlemi aldığı bir market girişinde yumrukladığı iddialarının olduğunu belirten Yıldırım’ın soru önergesinde şunlar yer aldı:

-Basına ve kamuoyuna yansıyan görüntülerden anlaşıldığı üzere Soma Maden Ocağındaki facia sonucu yakınlarını kaybetmiş ve henüz yakınlarından herhangi bir haber alamamış yurttaşların protestoları sırasında markete sığınma gerekçeniz nedir?

-Görüntülerden kamuoyunun edindiği intiba sonucu sizi protesto eden bir yurttaşı yumrukladığınız doğru mudur? Yumruklamanızın sebebi nedir?

-Yurttaşı yumruklarken korumalarınızın basının görüntü almasını engellemek için “perdeleme” yaptığı doğru mudur?

-Bir başka görüntüden anlaşıldığı üzere sizi protesto eden yurttaşlara “Gelin benim yanımda yuh çekin!” ifadesini kullanmanızın gerekçesi nedir?

-Size yönelik barışçı, şiddet içermeyen protestolara karşı bireysel olarak ve şiddete içerikli bir karşılık verme zorunda hissetmenizin nedeni nedir?

-Soma’daki acılı yurttaşlarımızın size yönelik tepkilerini etkisizleştirmek için Başbakanlık sıfatınızı ve makamın size sağladığı bütün olanakları vatandaşa karşı zor içeren bir biçimde kullanmayı Başbakanın Anayasa ve yasalarla tanımlanmış hak ve sorumluluklarıyla bağdaştırılabileceğini düşünüyor musunuz?

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum