HDP: Darbeyi Araştırma yerine Aklama Komisyonu'na dönüştü

HDP: Darbeyi Araştırma yerine Aklama Komisyonu'na dönüştü

HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, darbe girişiminin araştırılması için kurulan komisyonun oluşturulma yöntemine "Darbeyi araştırma değil, aklama komisyonuna dönüştürüldü" sözleriyle tepki gösterdi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekili İdris Baluken, gündemdeki gelişmelere ilişkin Meclis'te basın toplantısı düzenlendi. Basın toplantısı, HDP'ye yönelik medya ambargosunu aşmak için başlatılan "HDP'yi HDP'den takip ediyorum" kampanyası kapsamında Periscope'dan canlı olarak yayınlandı.

Basına dönük baskılara değinerek sözlerine başlayan Baluken, kapatılan muhalif radyo ve televizyon kanallarının çalışanlarına geçmiş olsun dileklerinde bulundu. "Utanç verici bir hafta içerisinde bulunuyoruz" diyen Baluken, özgür ve muhalif basın geleneğini hiçbir darbenin halktan koparamayacağını ve bu geleneğin süreceğini söyledi.

'Darbenin siyasi ayağı ortaya çıkarılmıyor'

Baluken, devamında AKP hükümeti ve Erdoğan'ın çok bilinçli bir şekilde darbe ile mücadelenin üstünü örttüğünü kaydetti. Baluken bu konuda şunları söyledi: "Darbe ile mücadele adı altında yürütülen bütün süreçler, demokrasi ile mücadeledir. Türkiye'nin var olan demokrasi kırıntıları ortadan kaldırılmak ve tek adam rejimi hayata geçirilmek isteniyor. Bunun kabul edilmez olduğunu defalarca ifade ettik. Bugüne kadar Meclis çatısı altında sormuş olduğumuz sorulara yanıt almış değiliz. Darbenin siyasi ayağına ilişkin olarak nasıl bir soruşturma yürütülmüş diyerek, sorduğumuz sorulara yanıt almış değiliz. Darbenin siyasi ayağı halen ortaya çıkarılmış değil. AKP grubu, darbenin siyasi ayağı ile ilgili sorulara sıra gelince süt dökmüş kediye dönüşüyorlar. Böyle bir tartışmanın yürütülmemesi için kör, sağır dilsiz rolünü oynuyorlar. Bu suçluluk psikolojisinin getirmiş olduğu bir durumdur."

'AKP, darbeyi aklamapratiği içerisine girdi' 

Darbe girişiminin araştırılması için kurulan komisyonun çalışmasının fiili olarak durduğuna da dikkat çeken Baluken, "Biz bu komisyonu ilk öneren parti olarak, ilk günden bu yana bunu söyledik; bu komisyonda dört partiden eşit üye olmalıdır. Ama AKP, darbeyi aklama gibi bir pratiğin içerisine girdi. Bütün yetkilerin komisyon başkanına verildiği bir aklama komisyonuna çevrildi. Komisyon başkanı, yardımcısı, sözcüsü ve katibi AKP'li. Böyle bir komisyondan ne çıkacak. 17-25 Aralık yolsuzluk sürecinde de AKP aynısını yaptı. Bir komisyon kurulmasına aylar sonra onay verdiler ama komisyon yolsuzlukları açığa çıkartan değil, yolsuzluğun üstünü örten bir komisyona dönüştü. AKP'nin şimdi yapmak istediği de bu komisyondan farklı değil. Komisyon başkanı olarak seçtikleri kişi Fethullah Gülen'den bahsederken, 'Fethullah Yüce Gülen Efendi' ifadesini kullanan kişi. Komisyon üyeleri için de geçerli bir durum" ifadelerini kullandı.

Baluken, AKP'nin darbe ile mücadeleye dönük bir samimiyetinin olmadığını, ancak darbeyi aklamaya dönük girişimlerine de izin vermeyeceklerini vurguladı.

'OHAL kararı padişah fermanı gibi devreye konuluyor'

Konuşmasının devamında 3 ay daha uzatılması planlanan OHAL üzerinde duran Baluken, "OHAL kararı, bir padişah fermanı gibi devreye konuluyor" dedi. Meclis'e de bu noktada "noter muamelesi" yapan bir dayatma olduğunu belirten Baluken, "Bütün siyasi partilerin buna karşı güçlü bir şekilde tepkilerini ortaya koyması gerekiyor. Padişah fermanı ile bu Meclis'e dayatma bulunmaya karşı siyasi partilerin net bir tavır sergilemesi gerekiyor. Bugün aylar sonra OHAL ilanı ile devreye konulan KHK'ler görüşülmek üzere Meclis'e getiriliyor. KHK'ler devreye konulduktan hemen sonra Meclis'e getirilmelidir. KHK'lerin derhal geri çekilmesini istiyoruz" diye konuştu.

KHK komisyonuyla ilgili süreç

Baluken, KHK'lerle ilgili komisyon kurulması tartışmalarına dair henüz kendilerine bir bildirimde bulunulmadığını da paylaştı. Baluken, "CHP ve MHP'nin ağzına bir parmak bal çalıp, KHK'lerin onayı sağlamak istiyorlar. Kurulmak istenen komisyona AKP'nin biçtiği rol bu. Bir de utanmadan Fransa ve ABD'deki OHAL süreciyle kıyaslıyorlar. İnsan bunu söylerken, biraz utanır. Orada OHAL ilan edildiğinde kaç memur işten atıldı, kaç belediye kayyım atandı, kaç televizyonun kapısın mühür vuruldu? Bu soruların cevabı yok" ifadelerin. kullandı.

'Türk askerlerinin başka ülkenin toprağında işi olamaz'

Başika bölgesindeki Türk askeri varlığına dönük gündemdeki tartışmalara da değinen Baluken, "Türk askerlerinin başka bir ülkenin toprağında işi olamaz. Ne içeride ne de dışarıda daha fazla askeri önlemleri önceleyen politikalarla bir çözüm bulunamaz. Bu ülkenin başına daha büyük felaketler getirir. Bizi dinlemeyenler, Türkiye'yi belki de kıvılcımı bugünlerde çakılacak bir savaşın içerisine itiyorlar. Savaş tezkeresinin nedeni de buydu. Erdoğan'ın siyasi fantezileri nedeniyle ülkemizin halklarını yeni bir felakete sürükleniyor" dedi.

Baluken, Musul operasyonuna ilişkin olarak ise "Erdoğan ve AKP'nin de Musul ile ilgili ortaya koyduğu tutum IŞİD'i koruma tutumudur" yorumunda bulundu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.