HDP: Çocuk istismarlarının takipçisi olacağız

HDP: Çocuk istismarlarının takipçisi olacağız

HDP, Karaman'daki cinsel istismar iddaları ile ilgili açıklama yaparak, "Çocuk istismarlarının takipçisi olacağız" dedi.

Halkların Demokratik Partisi, Karaman'da 45 çocuğa yönelik cinsel istismar iddiaları ile ilgili yazılı açıklama yaptı.

Açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

"Karaman’da, Ensar Vakfı ve Karaman Anadolu İmam Hatip ve İmam Hatip Lisesi Mezunları ve Mensupları Derneği’ne ait yurtlarda kalan 9-10 yaşlarındaki çocukların, bu yurtlarda çalışan sözde gönüllü bir öğretmenin cinsel saldırısına maruz kaldıklarının ortaya çıkmasının ardından partimiz, çocuklara yönelik istismarın araştırılması için 22 Mart 2016 tarihinde Meclis Araştırması açılmasını teklif etmiştir.

Ne var ki çocuk istismarıyla ilgili veri toplama, izleme, araştırma ve çocuklara yönelik cinsel saldırı suçlarının gerçekleşmeden önlenmesini sağlamak için gerekli yasal ve idari tedbirleri almak üzere çalışacak bir komisyon kurulması için verdiğimiz Araştırma Önergesi, muhalefet partilerinin desteğine rağmen AKP’nin oylarıyla reddedilmiştir.

Aynı gün MHP’nin aynı konu üzerine vermiş olduğu araştırma önergesi oylanırken ise önerge lehinde oy kullanan üç muhalefet partisinin oylama sırasında Meclis’teki görünür çoğunluğuna rağmen, Meclis Başkanvekili Ahmet Aydın, önergenin reddedildiğini iddia etmiştir. İtirazlar üzerine yeniden oylama kararı alınmış; ancak Meclis oylamasına girmek üzere Meclis Salonu’na dönen AKP’li milletvekillerinin oylarıyla önerge aleyhinde karar verilmiştir.

Çocuk istismarının araştırılması için partimizin ve MHP’nin önergelerine yekten karşı çıkan AKP, önergelerin reddedilmesinden saatler sonra kamuoyunun yarattığı yoğun baskı üzerine komisyonun kurulmasını kabul etmek durumunda kalmıştır.

Meclis’teki dört parti, 23 Mart tarihli Danışma Kurulu toplantısında partilerin önergelerinin birleştirilerek başta cinsel istismar olmak üzere, çocuklara yönelik her türlü istismar olaylarının araştırılarak alınması gereken önlemlerin belirlenmesi için ortak bir komisyon kurulmasında uzlaşmışlardır. CHP ve AKP de 23 Mart tarihinde konuyla ilgili birer önerge vermiş, dört önergenin de okunmasının ardından komisyon kurulmuştur.

AKP’nin vermiş olduğu önergede, çocuklarla ilgili hukuki düzenlemeler yapıldığı, iyileştirme ve reformlar gerçekleştirildiği iddia edilmekte, son olay ve Ensar Vakfı'ndan ise hiç söz edilmemektedir. Çocukların cinsel ve her türlü istismarını önlemek, devletin yükümlülüğüdür. Bu yükümlülüğün yerine getirilebilmesi için düzenli olarak çocuğa yönelik hizmetlerin izlenmesi, bunun için veri toplanması ve analiz edilmesi gerekmektedir. Çocukları izleyen, çocukların kolaylıkla ulaşabileceği başvuru mekanizmaları oluşturmayan, çocuklarla çalışan kurumların personelini bir standarda tabi tutmayan, bu kurumları ruhsatlandırırken çocuk istismarına karşı önlemler almayan hükümetin bu istismardan sorumlu olduğunu bir kez daha söylemek isteriz.

Çocuk istismarına karşı böylesi güçlü bir tepki verilmeseydi bu komisyonun kurulmayacağını, AKP’nin, yakın ilişki içinde olduğu söz konusu vakıfların itibarını korumak adına sorumlu kurumları da içine alan bir soruşturma yürütmeyeceğini biliyoruz. Bu sebeple, çocuklar için ayağa kalkan kamuoyuna duyarlılıkları için tekrar teşekkür ediyor ve her zaman sürecin takipçisi olmaya çağırıyoruz."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.