HDP binalarının bombalanması münferit!

HDP binalarının bombalanması münferit!

Adana ve Mersin HDP il binalarına yönelik soruşturmanın akıbeti belirsizliğini korurken, Mersin Valiliği'ne yapılan "maddi zararın karşılanması" talebi de reddedildi.

Mersin ve Adana'da HDP il binalarına yönelik 18 Mayıs'ta yapılan bombalı saldırıların ardından soruşturmalarda gizlilik kararı devam ederken, HDP Mersin il yöneticileri tarafından Mersin Valiliği'ne maddi zararların karşılanmasına ilişkin yapılan talep reddedildi.

Savcılık, "Herhangi bir terör örgütünün üyesi, yandaşı veya sempatizanı tarafından bir saldırıya maruz kalındığına dair gerek müracaatçının talebinde gerekse dosya içeriğinde herhangi bir bilgi, belge veya tanık olmadığı" gerekçesiyle talebi reddetti. Ayrıca ret kararında savcılığın "Kasten adam öldürmeye teşebbüs", "Tehlikeli maddeleri izinsiz bulundurmak veya el değiştirmek", "Mala zarar vermek" suçundan soruşturma başlatıldığı belirtilirken, soruşturmada gizlilik kararı olduğu da vurgulandı. Talebin reddine ilişkin konuşan HDP avukatların Bedri Kuran ve HDP Mersin İl Eşbaşkanı Selman Günbat, HDP'ye yapılan saldırıların üzerinin örtülmeye çalışıldığını ve faillerin bulunması için mücadele edeceklerini söyledi. 

'Savcılık ilk günden bu yana ciddiye almadı'

Savcılık tarafından yapılan bilgilendirmenin ardından alınan ret kararını değerlendiren HDP avukatlarından Bedri Kuran, HDP Mersin il binasına yönelik saldırının ardından savcılığın olaya ne kadar münferit yaklaştığını ve olayın ilk gerçekleştiği süreçte de bunu söylediklerini hatırlattı. Olayın üzerinde 9 ay geçmesine rağmen hala gizlilik kararının devam ettiğinin altını çizen Kuran, "Dosyanın kısıtlama kararı var. Savcılık tarafından verilen bilgiye göre olayın nitelendirilmesi 'örgütlü bir terör saldırısı' şeklinde değil de sıradan münferit bir olay olarak değerlendirdiği komisyona verdiği bilgilerden anlaşılıyor" dedi.

'Kararı idari mahkemeye taşıyacağız'

Bombalı saldırı üzerinden uzun bir zaman geçmesine rağmen soruşturmaya hala bakamadıklarını ve soruşturma hakkında kendilerine bilgilendirme yapılmadığına dikkat çeken Kuran, şöyle devam etti: "Ancak basında yer alan bilgilerden Adana ve Mersin'de eş zamanlı olması, failinin aynı olması saldırıların organizeli ve örgütlü yapıldığını bariz ortaya koyuyor. Savcının bu şekilde davranması akıllara 'Acaba savcılık olayın failleri arkasındaki örgütü, örgütlü gücü araştırmak istemiyor mu' sorularını getiriyor." Bu kararı Bölge İdare Mahkemesi'ne taşıyacaklarını söyleyen Kuran, soruşturma üzerindeki gizlilik kararının kaldırılarak faillerin bulunmasını istedi.

'Failler gizlenmeye çalışılıyor'

HDP Mersin İl Eşbaşkanı Selman Günbat ise, soruşmanın üzerinden bu kadar zaman geçmesine rağmen kendilerine herhangi bir bilgilendirmenin yapılmadığını söyledi. HDP binalarına yapılan saldırılar ile Ankara ve Suruç'ta gerçekleştirilen patlamaların birbirinden bağımsız olmadığının altını çizen Günbat, "Adana ve Mersin'de bir katliam yapılmak istendi. Adana ve Mersin'de yapamadıklarını Suruç'ta, 10 Ekim'de Ankara'da yaptılar" dedi. "HDP'ye yapılan saldırıların başka bir siyasi partiye yapılsaydı şimdiye kadar 10 kez fail bulunmuştu" diyen Günbat, muhalif oldukları için HDP'ye yapılan saldırıların üzerinin örtülmeye çalışıldığını belirtti. Türkiye'deki hukuka ve yargıya inanmadıklarını da kaydeden Günbat, "Tüm bu inançsızlığımıza rağmen faillerin bulunması için mücadele edeceğiz" diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.