HDP, arıcılık için Meclis araştırması istedi

HDP, arıcılık için Meclis araştırması istedi

HDP Van Milletvekili Lezgin Botan, arıcılıkla geçimlerini sürdürenlerin sorunlarının tespiti ve sorunların giderilmesi için önerge verdi.

HDP Van Milletvekili Lezgin Botan, arıcılıkla geçimlerini sürdüren yurttaşların ve bal üreticilerinin yaşadıkları sorunların tespiti ve sorunlarının giderilmesi için Meclis araştırması için önerge verdi.

Türkiye’nin arı kolonisi varlığı ve bal üretimi bakımından iklim ve coğrafi özellikleri nedeniyle dünyada çok önemli bir potansiyele sahip olduğunu hatırlatan Botan şunları söyledi: “Arıcılık için önemli bir potansiyel var olmasına karşın bu potansiyelin üretime dönüştürülmesinin önünde ciddi sorunların olduğu görülmektedir. Bu sorunların başında sektörün yapısal sorunları yer almaktadır. Dünyada sektörle ilgili önemli bilimsel teknik yöntemler üretimde kullanılırken; Türkiye’de halen babadan kalma yöntemlerle arıcılık yapılmaktadır. Bu bağlamda sektörün önemli sorunlarının başında sektörün gelişimine katkı sunacak yazılı materyalin azlığı ve olanlarına da üreticilerin ulaşamaması sorunu gelmektedir. Konaklama yerleri ile ilgili kapasite altyapı, güvenlik gibi sorunlarla birlikte bitki florası haritasının olmaması da önemli bir sorundur. Üreticilere sektörle ilgili eğitim ve danışmanlık hizmetini verecek donanımlı kurumsal bir yapı halen oluşturulamamıştır.  
Üreticilerin en ciddi sorunlarından biri de standardizasyondur. Dünyada kabul gören kovan, koloni, kalite gibi standartlara Türkiye’de rastlamak mümkün değildir. Her yörenin ve her bölgenin kendine has bir kovan ve koloni anlayışı gelişmiştir. Bunun sonucu olarak da hem arıcılık faaliyetlerinin sağlıklı bir şekilde kayıt altına alınması zorlaşmakta hem de”Sahte Bal” olarak tabir edilen standart dışı üretim ile de sektör ciddi bir sorun yaşamaktadır. Standart dışı yöntemler ile üretilmiş olan hileli ballar ile yurt dışından kaçak yollarla ülkemize giren menşei belirsiz balların kolayca pazarlanması, standartlara uygun bal üretimi yapan üreticileri zor durumda bırakmaktadır.”

Arıcılıkla geçimini temin eden yurttaşlar ile bal üreticilerinin yaşadığı sorunların tespit edilmesi ve gerekli tedbirler alınması gerektiğini belirten Botan, Meclis araştırması açılması gerektiğini ifade etti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.