HDP Anayasa stratejisini yakında açıklayacak

HDP Anayasa stratejisini yakında açıklayacak

HDP'li Sancar, HDP'nin yeni Anayasa konusunda uzun süredir bir çalışmasının olduğunu ve Anayasa stratejilerini de önümüzdeki günlerde açıklanacaklarını aktardı.

AKP, CHP ve MHP, önceki gün yeni Anayasa yapım çalışmaları için bir araya geldi. Meclis'in üçüncü büyük partisi olan HDP'nin dâhil edilmediği Anayasa yapım çalışmasına dair görüşmeye Salı günü devam edilecek. HDP Mardin Milletvekili ve Anayasa Komisyonu üyesi Mithat Sancar, konuyu DİHA'ya değerlendirdi.

Sancar, "demokrasi" söylemlerinin yoğun olarak kullanıldığı bir dönemde HDP'nin bu çalışmaya dâhil edilmemesini ve bu konuda CHP'nin de AKP'nin politikalarına destekçi olma durumunu, şu sözlerle değerlendirdi: "15 Temmuz'dan sonra biraz daha belirginleşen bir durumla karşı karşıyayız ama başlangıcı 7 Haziran sonrasına dayanıyor. MHP zaten 7 Haziran'dan sonra AKP'nin bir parçası gibi davrandı ve bütün çabası da AKP'yi anti-Kürt bir politikada bir ittifaka ikna etmek üzerineydi. Cumhurbaşkanının da özellikle böyle bir tercihi olacağı belliydi. CHP de özellikle 1 Kasım'dan sonra Kürt illerindeki operasyonlar konusunda, dokunulmazlık gibi kritik meselelerde AKP'ye ihtiyaç duyduğu sundu. Çeşitli bağımsız gibi görünen konularda zaten birlikte hareket ediyorlardı. Fakat bu ayrı gibi görünen konuların temeli Kürt sorunuydu. Burada da bir milliyetçi eksen ortaya çıktı. Darbe girişiminin ardından da darbeye karşı durmak gerekçesi adı altında bir milliyetçi koalisyon oluşturuldu. Şu anda fiilen bir milliyetçi koalisyon ile karşı karşıya bulunduğumuz çok açık. Yenikapı mitingi bunun en net fotoğrafıydı. Bu koalisyon saraydaki liderler zirvesinde ilan edilmişti, net fotoğrafta Yenikapı'da ortaya çıktı.

'CHP içerisindeki sıkıntılar büyüyecektir'

Bu ittifakın uzun vadeli olmadığını öngören Sancar, nedenini şöyle açıkladı: "Özellikle CHP ile AKP arasında Kürt sorunu dışında başka konularda ihtilaflar çıkacağını tahmin edebiliriz. Ayrıca CHP'nin yönetim organlarında ve tabanında da ciddi rahatsızlıkların olduğuna dair çok sayıda veri var. CHP yönetimi bu politikayı hem kamuoyunu da hem kendi tabanına açıklamakta çok zorluk çekiyor. Kendi içinde bu sıkıntıların büyüyeceğini düşünüyorum."

Sancar, buna rağmen kendilerinin uzun süredir bir Anayasa çalışmalarının olduğu bilgisini de vererek, "Anayasa stratejisinde öne çıkaracağımız temel ilkeleri de olgunlaştırmak üzereyiz. Yakın zamanda parti organları değerlendirip, kamuoyu ile paylaşma kararı alacak" dedi. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.