HDP akreditasyon kriterlerini Meclis'e taşıdı

HDP akreditasyon kriterlerini Meclis'e taşıdı

HDP'li Ertuğrul Kürkçü, BYEGM tarafından uluslararası gazetecilere verilen akreditasyon kriterlerini sordu.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde yabancı basın çalışanlarının akreditasyonlarının neden onaylamadığını sordu. Kürkçü'nün verdiği soru önergesinde Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğü (BYEGM) tarafından verilen akreditasyon onaylarının Davutoğlu'nun 22 Ocak 2015 tarihindeki Berlin ziyaretinden sonra aksadığı belirtildi.

Önergede ayrıca bazı yabancı basın mensuplarının gazetecilik faaliyetlerinden kaynaklı olarak gözaltı yaşadıkları vurgulandı. Önergede şunlar kaydedildi: 

"Die Welt gazetesi Türkiye temsilcisi Deniz Yücel'le beraber iki gazetecinin daha akreditasyonları henüz onaylanmamıştır. Deniz Yücel Die Welt'in Türkiye temsilciliğini üstlendiğinden bu yana sekiz defa Diyarbakır'a gitmiş, Cizre, Mardin, Suruç, Adıyaman ve Kobanê'den haber yapmış, Kandil'de Cemil Bayık ile röportaj yapmıştır. 'Barış İçin Akademisyenleri' ve tahliye edildikten sonra Can Dündar ile ilk röportajı yapan uluslararası gazetecidir. Urfa valisini soru sorarak gözaltına alınmış, kendisi haber konusu olmuştur. 1 Kasım 2015 seçimlerini gazetesinde 'Türkiye için kara bir gün olarak' yorumlamıştır."

Önergede Davutoğlu'na yöneltilen sorular ise şunlar: 

* Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğü tarafından başvuru yaptığı halde akreditasyon verilmeyen yabancı gazetecilerin isimleri ve bağlı oldukları yayın kuruluşları nelerdir?

* Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğü akreditasyon verdiği gazetecileri hangi hukuki/idari kriterlere göre değerlendirip karar vermektedir.

* Deniz Yücel'e akreditasyon verilmemesinin sebepleri arasında gazetecilik faaliyetleri sırasında hükümetinize muhalif yayın yapması var mıdır?

* Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğü tarafından Deniz Yücel'e akreditasyon verilecek midir? Verilecekse ne zaman? Verilmeyecekse nedeni nedir?

* Akreditasyon verilmeyen uluslararası medya temsilcilerinden kaçı, yetkili mercilere itirazda bulunmuştur? Kaçı, itiraz başvurularından olumlu sonuç elde etmiştir?"

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.