HDK: Roboski katliamı devam ediyor

HDK: Roboski katliamı devam ediyor

Roboski Katliamı'nın üzerinden tam dört yıl geçti. Katliamın yıl dönümü nedeniyle açıklama yapan HDK Roboski katliamının devam ettiği mesajını verdi.

YÜKSEKOVA HABER 

HAKKARİ - Şırnak'ın Uludere ilçesindeki Ortasu/Roboski ve Gülyazı/Bujeh köylerinden, 28'i aynı aileden 34 kişi savaş uçaklarının bombardımanıyla 28 Aralık 2011'de öldürüldü.

Bu süre zarfında ailelerin talebi değişmedi: aileler sorumluların yargı önüne çıkarılmasını istedi.
Katliamın dördüncü yıl dönümü nedeniyle açıklama yapan Halkların Demokratik Kongresi “Halklarımızı Kürdistan’da yaşanmakta olan ve devletin hiçbir yasa tanımadan uyguladığı şiddetli saldırılara gözlerini kapamamaya, kulaklarını tıkamamaya ve yeni Roboskilerin habercisi olan bu saldırı iklimine dur demek için mücadeleyi yükseltmeye çağırıyoruz.” denildi.

Türk Hava Kuvvetleri’ne bağlı iki savaş uçağının, Şırnak’ın Uludere ilçesi, Roboski Köyü’nün 5 kilometre ötesinde, 17’si çocuk 34 kişiyi bombalayarak katlettiği anımsatılan mesajda, Roboski katliamının üzerinden tam dört yıl geçtiğinin altı çizildi.

İnsan hakları kurumlarının, partilerin, emek ve demokrasi güçlerinin, anne babaların ‘sorumlular bulunsun ve yargılansın’ çığlıkları karşılıksız bırakıldığı anımsatılan açıklamada, o gün bu katliamın sorumlusu olan hükümet özür bile dilemezken, katliamın asker, sivil, bürokrat ve siyasetçi sorumlularının cezalandırılması, haklarında soruşturma açılmasının da engellendiği ifade edildi.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturma da görevsizlik kararı verildiği ve Genelkurmay Askeri Savcılığı’nın da olay ile ilgili takipsizlik kararı verdiği ifade edilen açıklamada, TBMM Komisyonun da, AKP’li üyelerin sayısal çoğunluğu nedeniyle katliamı gizlediği vurgulandı.
‘Roboski katliamı, hükümet ve devletin ne ilk ne de son katliamı oldu’ denilen açıklamada, Kobane’ye destek eylemlerinde 40’tan fazla yurttaş, Suruç’ta 33 genç ve Ankara Barış Mitingi katliamında 100 işçi-emekçinin katledildiği belirtildi.

Açıklamada, bölgede uygulanan sokağa çıkma yasakları ile birlikte ilçeçe merkezlerinin ordu, özel tim ve polis kuvvetlerince kuşatılarak yoğun bir saldırı başlatıldığına dikkat çekilerek, “Bugün Cizre, Nusaybin, Silopi, Sur, Dargeçit ve Silvan ilçelerinde halkın yaşam hakkını ihlal ediliyor. Bu kuşatmalarda 45’i çocuk onlarca yurttaşımız öldürüldü, binlerce insan ise göç etmeye zorlanarak kuşatma alanlarını terk etmek zorunda bırakıldı. Tanklar, evlere ve tüm yaşam alanlarına bombalar yağdırmaya devam ediyor.” denildi.

HDK olarak ‘Roboski katliamını da, devlet tarafından halklara yapılan diğer katliamlar gibi unutmayacağız, unutulmasına asla müsaade etmeyeceğiz’ denilen açıklamada bu katliamların faillerinin ortaya çıkarılması, sorumluların âdil mahkemeler önünde yargılanması için mücadelelerine devam edecekleri mesajı verildi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.