HDK Genel Kurulu Sonuç Bildirgesini Açıkladı

HDK Genel Kurulu Sonuç Bildirgesini Açıkladı

Halkların Demokratik Kongresi 6. Genel Kurulunun sonuç bildirgesi açıklandı.

Bildirgede, “demokratik, özgürlükçü, eşitlikçi, çoğulcu, özyönetimci, sosyal ve ekolojik bir Anayasa’nın gerçekleşmesi için gereken ortamın sağlanmasında çaba gösterecekleri” vurgusu yapıldı.

Genel kurulda yeni genel meclis ve eş sözcüler de belirlendi. Yeni dönemde eş sözcülüğünde Sebahat Tuncel'in yerine Gülistan Kılıç Koçyiğit seçilirken, Ertuğrul Kürkçü önümüzdeki dönemde eş sözcülük görevini sürdürmeye devam edecek.

Genel kuruldan şu sonuçlar çıktı:

* Halklarımızın süregiden darbe rejimi ve yeniden başlatılan savaşa karşı muhalefetinin, yaşam ve çalışma alanlarında, taban hareketleri çevresinde birleştirilmesi ve bir demokrasi cephesinin aşağıdan yukarıya doğru ve toplumsal mücadeleler zemininde örülmesini öncelikli görevi olarak görüyoruz.

* Tüm demokrasi, emek ve barış güçlerini, STK’ları, yurttaş girişimlerini, demokratik örgütleri, aydınları, sendika ve meslek odalarını, siyasi partileri, akademik çevreleri ve vicdan sahibi bütün yurttaşları barış içinde yaşama hakkını güvence altına alacak demokratik, eşitlikçi ve özgürlükçü yeni bir anayasa kampanyası da dahil bütün yöntemleri değerlendirerek barış için acilen seferber olmaya, barış dilinin ve söyleminin medya ve kamusal alana hakim kılınması için seferber olmaya çağırıyoruz.

* HDK Genel Kurulu, bu süreçte halklarımızın demokratik, özgürlükçü, eşitlikçi, çoğulcu, özyönetimci, sosyal ve ekolojik bir Anayasa için mücadele hedefiyle harekete geçmesi; bir demokratik Anayasa hareketinin oluşması ve Anayasa yapım sürecinde belirleyici rol oynaması için en küçük birimlerden başlayarak etkin çaba içinde olacaktır. Bununla birlikte Kürdistan kentlerinde savaş ve çatışma sürerken; temel hakların tamamı ayaklar altındayken, medya ağır baskılar altındayken Anayasa tartışması yapılamayacağına dikkat çekiyoruz.

* Anayasa çalışmalarının başlayabilmesi için, Kürt halkına karşı sürdürüle gelen kıyıcı savaşa son verilmesi, bütün askeri ve polisiye uygulamalar ve savaş halinin sona erdirilmesi, karşılıklı çatışmasızlığın güvence altına alınması ve halklarımızın Anayasal taleplerini dile getirmelerinin önündeki bütün engellerin ortadan kaldırılması konusunda kararlı bir çalışma içinde olacağız.

* DTK'nın  26-27 Aralık günlerinde Diyarbakır'da gerçekleştirdiği Olağanüstü Genel Kurul'da açıkladığı “Özyönetim Deklarasyonu”nu Türkiye'nin bir demokratik cumhuriyete dönüşümü ve Kürt sorununun barışçı çözümü  doğrultusunda çok önemli ve yol açıcı bir teklif olarak selamlıyor ve sahipleniyoruz.

* HDK Genel Kurulu, Rojava Kürdistan'da halkların özgür iradesi üzerinde yükselen çok kimlikli ve çoğulcu kanton yönetimlerini Rojava halklarının meşru temsilcisi olarak tanır; Türkiye'yi Kürt ve Kürdistan düşmanlığına dayalı Suriye siyasetine bütünüyle son vererek, Rojava'nın kendi kaderini tayin hakkına saygı göstermeye; mezhep karşıtlığına dayandırdığı iç savaşı körüklemekten vazgeçmeye ve demokratik çözüm yolunu desteklemeye çağırır.

* Önümüzde açılan yeni toplumsal mücadele döneminde kimlik siyaseti ile sınıf siyasetini birleştiren bir politik hat oluşturmanın, kimlik mücadeleleriyle eş zamanlı olarak emeğin farklı alanlarda kapitalist sömürüye karşı süren mücadelelerinin birleştirilmesi ve örgütlenmesi doğrultusunda harekete geçmenin önemini vurguluyoruz.

* Devlet tarafından infaz edilen bütün kadınları selamlayarak; kadınların yaşam hakkı başta olmak üzere, beden, emek ve iradeleri üzerinden geliştirilen her türlü baskı ve sömürü politikalarına karşı, kadın özgürlük çizgisini esas alan bir mücadele anlayışını benimsiyoruz. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.