'Hasta tutsaklar sevk sırasında darp ediliyor'

'Hasta tutsaklar sevk sırasında darp ediliyor'

Hasta Tutsaklara Özgürlük İnisiyatifi, hasta tutsakların sevk işlemleri sırasında darp edildiklerini ve telefon görüşmeleri ile mektuplaşmalarının yasaklandığını söyledi.

Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, hasta tutsakların sağlık durumlarına dikkat çekmek için 87'nci haftada da Ankara'nın Yüksel Caddesi'nde bir araya geldi. Üzerinde hasta tutsakların isimlerinin yazılı olduğu "Hasta tutsaklar serbest bırakılsın" pankartı açan inisiyatif üyeleri, "Hasta tutsaklara özgürlük" ve "Cezaevlerinde ölümlere son" sloganları attı.

'Ülke yarı cezaevi sistemi içindedir'

İnisiyatif adına konuşan İnsan Hakları Derneği (İHD) üyesi Ziya Cebeci, sokaklarda korku olduğunu ve korkunun evlere, cezaevlerine kadar girdiğini söyleyerek, ülkenin yarı cezaevine çevrildiğini söyledi. Faşizmin ülkede kol gezdiğini söyleyen Cebeci, DAİŞ mensuplarının ise serbest bırakıldığını söyledi.

'Tutsak darp edildi, mektuplarına el konuldu'

"Sürgün sevk Adli Tıp Kurumu (ATK)'nın tavrı kelepçeli muayene tedavi edilmeme tüm tutsaklar için sürüyor" diyen Cebeci, özellikle komünist ve yurtsever devrimcilere uygulanan keyfi tutum yüzünden Ercan Binay adlı tutsakla iletişim kurulamadığına dikkat çekti. Ercan Binay'ın darp edilerek adli tutsakların yanına konulduğunu belirten Cebeci, Binay'ın yerinin zorla değiştirildiğini, ailesi ile görüştürülmediğini ve mektuplarının verilmediğini dile getirdi. 

Sağlık hakkının bir insan hakkı olduğunu ve hapishanedeki herkes için yasal güvencede olduğunu söyleyen Cebeci, hasta tutsaklar için taleplerini şu şekilde açıkladı: 

"*Hapishanelerde 24 saat doktor ve ambulans bulundurulmalıdır.

*Adli Tıp Kurumu tek yetkili merci olmaktan çıkarılmalı, hastanın durumuna dair araştırma ve tam teşekküllü hastanelerin raporları geçerli sayılmalıdır.

*Ceza İnfaz Kanunu gereğince hastanın hapishanede ve hastanelerin tutuklular için ayrılmış bölümünde kalamaz raporu olan her mahpus ceza infazı iyileşinceye kadar ertelenmelidir. 

*Tecrit uygulaması son bulmalı. Keyfi tutum ve sevk sürgünler durdurulmalıdır. Kelepçeli muayene dayatmasına son verilmelidir."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.