Hasip Kaplan: Türkiye Lahey'de yargılanacak

Hasip Kaplan: Türkiye Lahey'de yargılanacak

HDP eski Milletvekili Hasip Kaplan, "Türkiye mutlaka yargılanacaktır" dedi.

HDP eski Şırnak Milletvekili Avukat Hasip Kaplan, AİHM'den en fazla ceza alan ülkelerden birinin Türkiye olduğunu hatırlatarak, "Türkiye, insan hakları konusundaki ihlalleri nedeni ile Lahey Adalet Divanı'nda mutlaka yargılanacak" dedi. 

Bir bölgenin tankla, tüfekle çevrilmesinin tamamen bir savaş konsepti olduğunu ve o bölgedeki vali ve kaymakamların yetkilerinin alınmasının da hukukun askıya alındığının göstergesi olduğunu belirten Kaplan, vatandaşların yaşam hakkının tamamen hiçe sayıldığını söyledi. 

DİHA'nın haberine göre Kaplan, "Tankla topla insanların evleri yıkılıyor. Bunun adı asayiş düzenini sağlamak değildir, kolektif cezalandırmadır. Bunun adı terörizmle mücadele değildir. Terörizmle mücadelede bu yöntem kullanılmaz. Çünkü böyle yüzlerce sivil yurttaşı katlediyorsunuz. Bu da savaş suçudur" dedi. 

'Türkiye savaş suçu işliyor'

Kaplan şçyle devam etti:

"Yaşam hakkı söz konusu olduğu zaman AİHM'e başvurmak bu yöntemlerden biridir. Çünkü Anayasa Mahkemesi bu konuda etkili bir iç hukukunun olmadığını gösterdi. Biz de onun yüzünden AİHM'e davalar açtık. Ancak AİHM, 'sokağa çıkma yasakları' ile ilgili olarak esas başvuruya henüz yanıt vermiş değil. 155'e yapılan arama kayıtları ve 112'ye yapılan bilgilendirmelerin hepsi AİHM'e sunulacak. Kim hukuksuzluk yaptıysa ortaya çıkacak." 

'Hukuk yok siyaset de yok'

"Buna karşı meclis yok, hukuksal denetim de yok. Siyasi denetim mecliste işlemiyor. Çünkü hiçbir şekilde soru önergelerimize cevap vermiyorlar. Ne soru önergesine, ne gensoruya, ne genel görüşmeye ne de soruşturma önergesine yanıt yok. Hukuk yok, siyaset yok, idari olarak kendileri üzerinde idari yaptırım yok"

"Türkiye'nin bugün düşünmesi gereken nokta, Lahey'dir. Lahey Uluslararası Ceza Mahkemesi savaş suçlarının insanlara karşı suç işleyen siyasetçilerin, hükmü verenlerin, yönetenlerin ve uygulayanların savaş suçları mahkemesinde yargılanmasıdır. Türkiye ancak Lahey'de yargılanırlarsa sorumlular işledikleri suçların cezalarını çekerler." 

'Bilgi ve belge toplamak gerekli'

"O kadar çok hak ihlali yaşanıyor ki Türkiye'nin bu konuda yargılanacağına eminim. Bugün olmazsa önümüzdeki süreçte mutlaka yargılanacaktır. En ufak bir kanıt Türkiye'nin yargılanmasında önemli rol oynayacaktır. Bu nedenle yurttaşlar ellerindeki tüm bilgi ve belgeleri avukatlarımıza ulaştırsınlar."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.