Hasankeyfliler 150 kaplumbağayı kurtardı

Hasankeyfliler 150 kaplumbağayı kurtardı

Ilısu Barajı’nda suların yükselmesiyle olumsuz etkilenen doğa ve bazı canlı türlerine ilişkin herhangi bir çalışma yürütülmezken, bir grup Hasankeyfli, şimdiye kadar iç vadilerde en az 150 kaplumbağayı kurtardı.

Ilısu Barajı, Dicle ve Botan başta olmak üzere birçok vadinin sular altında kalmasına neden oldu. Baraj göletinin yükselmesi soncu bölgede bazı canlı türleri olumsuz etkilerken, çevre örgütleri konuya duyarsız. 

BOTLARLA KURTARDILAR

Hasankeyf'in su altında kalan kanyonlarında bir grup gönüllü yurttaş, özellikle iç vadilerde bulunan canlıları kurtarmaya çalışıyor. Küçük botlar aracılığıyla iç vadilere ve bahçelere sıkışan canlıları kurtaran Hasankeyfliler, bugüne kadar en az 150 kaplumbağanın boğulmasını önledi. Suda yüzemeyen ve yaklaşık bir aydır su içinde oldukları tahmin edilen yaklaşık 20 kaplumbağanın görüntüleri, yaşanan doğa katliamını gözler önüne seriyor. 

İÇ VADİLERDE SIKIŞIYORLAR

Canlıları kurtaranlar arasında bulunan yurttaşlardan İrfan Marangoz, "Bu kaplumbağalar su üzerinde belki bir süre kalabilir ama suda yaşayamazlar. Bu kaplumbağalar, kara kaplumbağalarıdır. Su hızlı yükseldiği için kaplumbağalar karada yüksek bir yere çıkıyor. Ama iç vadilerde, kanyonlarda sıkışıp kalıyorlar. Biz de bu durumu bildiğimiz için bot ile onları kurtarmak istedik. Hasankeyf'in şelale tarafında bugüne kadar en az 150 kaplumbağa çıkarıp onları daha yüksek noktalarda özgür bıraktık. Son olarak en az 20 kaplumbağayı gördük. Bunların uzun süredir suda çırpındıklarını düşünüyoruz, çünkü kabukları yumuşamış gibiydi. Biz de insanlık adına onlara kurtardık" diye konuştu.

KURTARMA ÇAĞRISI

İmkanları ölçüsünde hareket ettiklerini dile getiren Marangoz, "Su üzerinde dolaşmak veya bu vadilere gelmek yasak ama biz insanlık adına buradayız. Belki bize ceza dahi kesilebilirler ama yetkililerden bu işe bir çare bulmalarını istiyoruz. Burada su içinde kalan yavru karga bile gördük. Ağaçlar her gün su altında kalıyor. Su da kimi zaman ölmüş hayvan dahi gördük. Uzun zamandır görülmeyen su samuru dahi gördük burada. Belki su samuru suda yaşar ama yaşayamayan onlarca tür var" dedi. Marangoz, canlıların kurtarılması için destek beklediklerini ve kurtarma çalışma yapılması için çağrıda bulundu.

Etiketler : , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.