Haritalarla Ukrayna operasyonu: Rusya nasıl ilerledi, bu noktaya nasıl gelindi?

Haritalarla Ukrayna operasyonu: Rusya nasıl ilerledi, bu noktaya nasıl gelindi?

Rusya'nın Ukrayna'daki harekatı yedinci gününe girerken, askerlerin ilerleyişi sürüyor. Peki Rusya Ukrayna topraklarına girmek için hangi noktaları kullandı, askerleri hangi rotalardan ilerledi?

Rusya'nın Ukrayna'da geçtiğimiz perşembe günü (24 Şubat) başlattığı operasyon yedinci gününe girdi. Rus askerleri Ukrayna'ya Belarus toprakları üzerinden kuzeyden, Rusya sınırı ve tartışmalı Donbass bölgesi üzerinden doğudan, Kırım üzerinden de güneyden girdi. Ülkenin belirli noktalarında, askeri tesisleri hedef aldığı savunulan ancak sivil ölümlerine de yıl açan hava saldırıları sürüyor. 

Peki operasyon hangi noktalara odaklanıyor? Bu noktaya nasıl gelindi?

(Haritalar, The Guardian gazetesinden alınmıştır.)

harita1-ygwy-jpg.webp

Rusya'nın kara operasyonları, kuzey, doğu ve güney bölgelerine odaklanıyor. Uydu görüntülerinde Kiev'in dışında yaklaşık 64 kilometrelik bir konvoyun bulunduğu görülüyor. Bunun dışında, nüfuusn büyük çoğunluğunun Rusça konuştuğu güneydoğu kentleri Sumi ve Harkov'dan da çatışma haberleri geliyor.

Doğudaki Donbass bölgesinde de çatışmalar sürerken, dün Kırım'dan ilerleyen askerlerin Donbass'takilerle buluştuğu ve Ukrayna'nın Azak Denizi'yle bağlantısının kesildiği açıklandı. Liman kenti Mariupol'un daimi top ateşine tutulduğu aktarılıyor.

Kırım'dan kuzeybatıya kaydırılan askerlerin ise Herson'u kuşattığı ve kentin Rus kontrolüne geçmek üzere olduğu belirtiliyor.

Öte yandan, haritada sarı noktalarla gösterilen alanlara hava saldırıları düzenlendiği haberleri geliyor. Ukrayna'nın silahsızlandırılmasını talep eden Rusya, ülke çapındaki hava saldırılarıyla Kiev'in hava kuvvetleri üslerini vurduğunu savunuyor. 

harita2-tw2g-jpg.webp

Batı basının Amerikan uydu görüntüleme şirketi Maxar'ın görüntülerine dayandırdığı haberlerdeyse, 64 kilometrelik bir konvoyun Kiev'in kuzeyine konuşlandığı belirtiliyor. Konvoyun, Kiev kent merkezinin yaklaşık 25 kilometre yakınından başladığı aktarılıyor. Rus askerleri, Kiev'in kuzeybatısında da ilerlemiş durumda.

harita3-f84v-jpg.webp

RUSYA NASIL İLERLEDİ?

Operasyonun ilk gününde Rusya'nın Belarus sınırındaki Senkivka noktasından Ukrayna'ya giren askerler, Çernihiv üzerinden ilerleyerek Çernobil Nükleer Santrali'ni de ele geçirdi. Aynı gün, Kiev'in kuzeybatısındaki Gostomel Hava Üssü'nün havadan bombalandığı ve bölgede çatışma yaşandığı haberleri geldi (Haritada 1, 2, 3, 4 olarak gösteriliyor).

Rus askerleri kuzeydoğuda Harkov yönünden (5) Ukrayna'ya girerken, Donbass'taki temas hattından da (6) çatışma haberleri geldi.

Öte yandan, Rusya'nın 2014'te tek taraflı olarak ilhak ettiği Kırım'dan (7) yola çıkan askeri araçlar Dinyester Nehri boyunca ilerleyerek Karadeniz kıyısındaki önemli bir liman ve sanayi kenti olan Herson'a ulaştı (8). Aynı bölgede Oçakov deniz üssü bombalanırken, Ukraynalı yetkililer Odessa'ya düzenlenen füze saldırısında en az 18 kişinin öldüğünü açıkladı (10, 11). Rus askerleri, Kırım'ın kuzeybatısından da Mariupol yönünde ilerledi. (9). 

harita4-zuqs-jpg.webp

Rusya ordusunun Kırım'dan nasıl ilerlediğini gösteren harita.

harita5-deip-jpg.webp

Rusya Savunma Bakanlığı'nın 'Ukrayna'nın Azak Denizi'yle kıyısı kalmadı' açıklaması, bu haritada görülen noktada Rus askerlerinin güneyden ve kuzeyden buluşmasının ardından geldi.

harita6-icwm-jpg.webp

Bu haritada, Rusya'nın harekatın başlamasından önce tatbikat gerekçesiyle Ukrayna sınırına yığdığı güçlerin büyüklüğü ve tahmini pozisyonları görülüyor.

harita9-97qw-jpg.webp

Ukrayna ile Rusya arasında 2014 yılındaki savaştan beri ihtilaflı olan Donbass'daki gerilim, son kriz öncesinde aşamalı olarak tırmandı. Haritada, bağımsızlıkları harekattan hemen önce Rusya tarafından tanınan Donetsk ve Lugansk cumhuriyetleri, Ukrayna ordusu ile temas hattı (kırmızı çizgi) ve bölgelerin ana sınırları görülüyor.

harita10-xapr-jpg.webp

Donbass'da 2015 tarihli Minsk Anlaşmaları ile ateşkes sağlanmış ancak her iki taraftan da bazı tavizler gerektiren anlaşma tam olarak uygulanamazken, sık sık çatışma haberleri gelmişti.

harita14-ymbt-jpg.webp

Rusya, krizin arka planında NATO'nun sınırlarına doğru genişlemesinin olduğunu vurguluyor. Bu haritada, NATO'nun yıllar içindeki genişleme dalgaları ile çeşitli ülkelerdeki tesisleri görülüyor. Rusya ve Belarus, sınırları yakınlarında Estonya, Letonya, Litvanya, Polonya'daki güçlere karşı çıkıyor. 

Etiketler : , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.