Halı sahadaki ölümlere dikkat

Halı sahadaki ölümlere dikkat

Halı sahalarda yaşanan kalp krizlerine dikkat çeken uzmanlar, yeterli fiziki hazırlık yapmadan maç etmenin ölüme davetiye çıkarmak olduğunu söyledi.

Bursa'da son iki ayda halı sahada futbol oynarken 4 kişi kalp krizi sonucu hayatını kaybetti. Türkiye’nin dört bir yanından gelen ‘halı sahada kalp krizi’ geçirdiği haberleri vatandaşları tedirgin etmeye başladı. Erken yaşta halı sahalarda ölümle biten kalp krizi sebeplerini açıklayan uzmanlar, en önemli unsurun yetersiz fiziki hazırlık ve düzensiz spor yapmak olduğunu söyledi. Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Hasan Arı, “Kardiyovasküler hastalıklara bağlı ölümler dünyada en başta gelen ölüm sebeplerinden biridir. Bu oran Türkiye’de de aynı. Son yıllarda kalp krizi sonucu ölümler 50’li yaşlardan 30’lu yaşlara kadar düştü” diye konuştu.

Son zamanlarda yaşanan halı sahadaki kalp krizi vakalarına dikkat çeken Arı, “Yeterli fiziki hazırlık olmadan yapılan spor ve efor kalp krizine bağlı ani ölümlere sebebiyet veriyor. Bununla beraber soğuk havada damarların küçülmesiyle birlikte koşular damarları zorlamaktadır. Bunun sonucunda da ölümle biten kalp krizleri yaşanmaktadır. Rahatsızlıkları olanlar doktorlarının izin vereceği sporu yapmalı. Spor yapmak sağlık açısından önemlidir, ancak bunun şuurlu yapılması gerekir” dedi.

Yaşanan hareketsizliğin de kalp krizi riskini artırdığını ifade eden Doç. Dr. Arı, “Artık tüm işlerimizi bilgisayar başından halletmeye çalışıyoruz. Bununla birlikte fast food alışkanlığımız da gün geçtikçe artmaya başladı. Hareketsizlik ve yemek alışkanlığının kötüye gittiği bir ortamda, sigara içilmesid e kalp krizini tetikliyor" diye konuştu. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.