Hakkari’nin sorunları masaya yatırıldı

Hakkari’nin sorunları masaya yatırıldı

DTK ve HDP öncülüğünde ‘Hakkari’nin geleceği’ konulu bir toplantı düzenlendi. toplantıda konuşan DTK Eşgenel Başkanı Selma Irmak barış için sivillerini inisiyatif almasını istedi.

ZEKİ DARA / YÜKSEKOVA HABER

HAKKARİ - DTK Hakkari temsilciliği ile HDP Hakkari İl örgütü öcülüğünde ‘Hakkari’nin geleceği’ konulu bir toplantı düzenlendi.

Hakkari Ticaret ve Sanayi Odası (HATSO) Konferans salonunda düzenlenen toplantıya DTK Eş Genel Başkanı ve HDP Hakkari Milletvekili Selma Irmak ile HDP Hakkari Milletvekili Nihat Akdoğan, Hakkari Belediyesi Eşbaşkan Vekilleri Fatma Yıldız ve Nazmi Coşkun ile kentteki sivil toplum örgütü temsilcileri ve kanaat önderleri katıldı.

a2-050.jpg

Toplantının açılış konuşmasını yapan HDP Hakkari İl Eşbaşkanı Metin Besi, Hakkari’nin sorunları ve sorunların çözümü için bir araya geldiklerini söyledi.

Hakkari Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Servet Taş ise, toplantıya katılan herkese teşekkür ederek başladığı konuşmasında tüm kadınların kadınlar günü kutladı ve Hakkâri’nin Yüksekova ilçesine taşınması tartışmaları nedeniyle bir araya geldiklerini söyledi.

Bölgede yaşanan savaşa dikkat çeken Taş, HATSO olarak en önemli önceliklerinin demokrasi, barış, , kardeşlik ve güzel bir gelecek olduğunu kaydett. Taş, çözümün mecliste ve müzakere masasında olduğu mesajını verdi. 

Hakkari'nin taşınması tartışmaları nedeniyle Cuhmurbaşkanı ve Başbakan ile görüştüklerini ifade eden Taş, Hakkari Üniversitesi kampüsünün ikinci etap çalışmalarının durdurulduğu ve kampüsün Yüksekova ilçesine taşınacağı iddiası üzerine Hakkari'nin sivil toplum örgütleri olarak üniversiteye sahip çıkmak için çabaladıklarını anlattı.  

DTK Eş Genel Başkanı ve HDP Hakkari Milletvekili Selma Irmak, kendisinin de doğum günü olan 8 Mart Dünya Emekçi Kadınların kadınlar günün kutlayarak başladığı konuşmasında toplantıya katılan herkese teşekür etti. 

Kürtlerin zorlu ve çetin bir süreçten geçtiğini anlatan Irmak, Cizre, Sur, silopi, İdil, Nusaybin gibi aylardır abluka altında tutulan ilçelerde yaşananlara dikkat çekti 1990’lı yıllarda da benzer durumlar yaşandı dedi. Hakkari ve Şırnak ile bölge ilerinin diğer valilerinin o dönemin valileri Ünal Erkan ve Hayri Kozakçıoğlu’ndan ne farkı var diye sordu.

Irmak, Kürtlerin 21. yüzyıla birlikte büyük kazanımlar elde etti dedi ve ekledi: “Kimse Rojava’da bir devrim gerçekleşebileceğine ihtimal vermiyordu. Suriye Kürtlerinin özgürlüğünü kazanıp demokrasinin anahtarını ele geçireceğine kimse inanmıyordu.”

Kürtler arasındaki ittifakın önemine dikkat çeken, Irmak, "Güney Kürdistan’daki başarı, Rojava’daki başarı bütün Kürtlerin başarısıdır. Küçük sorunlar olmasına rağmen artık Kürtler kardeşkanı dökemez. Sayın Mesut Barzani de Rojava için federasyon istiyor." dedi.

Hakkari ve Şırnak’ın Cizre ile Yüksekova ilçelerine taşınma tartışmalarına da değinen Irmak, yıllardır nerdeydiniz neden bu illeri taşımadınız bu tartışmayı niye şimdi başlattınız diye sordu ve ekledi: "Burada amaç var ekonomik olarak bizi teslim almaktır. Kürt sermayedarlarını dağıtmak, istiyorlar."

Kentteki, sivil toplum örgütü yöneticileri, kanat önderleri ve din alimlerine barış için sorumluluk alın çağrısı yapan Irmak, müzakere sürecinin başlaması için sivil inisiyatifin önemine dikkat çekti.

Irmak, Kürtlerin statüsüz bir yaşamı ret ettiğini belirti ve ekledi: “Bu nasıl kardeşliktir, coğrafyamızda bize kan kusturuyorsunuz bizi öldürüyorsunuz”

Toplantı katılımcıların söz alması ile devam etti.

1-20160308144944.jpg

a1-067.jpg

t3-029.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.