Hakkari'deki STK'lardan ortak çağrı

Hakkari'deki STK'lardan ortak çağrı

Hakkari’deki sivil toplum örgütleri, Kürt sorununun demokratik yollarla çözümü, toplumsal barış ve uzlaşı için devlete, operasyonları durdurma ve diyalog sürecinin başlatılması için çağrı yaptı.

ZEKİ DARA / YÜKSEKOVA HABER 

HAKKARİ - Hakkari Emek ve Demokrasi Platformu bileşeni sivil toplum örgütleri ile son dönemde bölge illerinde yaşananlar ve halkların barış, demokrasi ve özgürlük taleplerine karşılık verilmesi için iktidarı ve siyaset kurumunu aklı selime davet etti.

Hakkari Ticaret ve Sanayi Odası (HATSO) Konferans Salonunda bir araya gelen sivil toplum örgütleri adına açıklama yapan Hakkari Esnaf Odaları Birliği Başkanı İrfan Sarı, tarafından yapılan açıklamada, son üç yıldır yürütülen çözüm sürecinin büyük bir umut yarattığı, ancak bu gün gelinen noktada bölgedeki çatışmalı ortamın açığa çıkardığı acıların, hızla toplumsal alanda derin ayrışmalara neden olduğu ve bu durumun devam etmesi halinde önü alınamayacak felaketlerin yaşanabileceği uyarısı yapıldı.

Bölgedeki birçok merkezde ‘öz yönetim’ taleplerine karşı askeri yöntemlerin devreye sokulmasının, Kürt sorununun çözümüne katkı sunmayacağı vurgulanan açıklamada, hiçbir yasal dayanağı bulunmayan, neredeyse ayları bulan sokağa çıkma yasakları eleştirildi.

Yaşananların kaygı verici noktada olduğuna dikkat çekilen açıklamada, “Güvenlik güçlerinin duvarlara yazdıkları, aşağılayıcı hakaretler, Sivil, yaşlı ve çocukların katledilmesi, Sağlık hizmetlerinin durma noktasına gelmesinden kaynaklı salgın hastalık riskleri, güvenlik güçleri dâhil silahlı- sivil 700’ ü aşkın can kayıplarının olması, dikkat çekmeye çalıştığımız kaygılarımızın en önemli göstergeleridir.” ifadelere yer verildi.

Kürt sorununun çözümünde ‘Demokratik Özerklik’ modelinin de ülkenin birlik ve bütünlüğü içerisinde uygulanabilir bir model olduğu vurgulanan açıklamada, bu talebin şiddet yöntemleriyle uygulanmasını da doğru bulmadıkları ifade edildi.

Başta Hükümet olmak üzere TBMM’nin bu taleplerin demokratik zeminlerde tartışılabilmesi, diyalog ve demokratik siyaset kanallarının açılması için çaba harcaması gerektiği kaydedilen açıklamada, “Halklarımızın demokrasi, barış ve kardeşlik içerisinde yaşaması, çocuklarımıza güvenli ve huzurlu bir gelecek bırakmak, dar parti çıkarlarına, günü birlik siyaset çekişmelerine kurban edilemeyecek kadar önemlidir” denildi.

Hükümetin Kürt sorununun çözülmesi için daha önce denenmiş güvenlikçi politikalara dönmüş olmasının sorunu daha ağırlaştıracağı savunulan açıklamada, bölgede hakim olan bu çatışmalı ortamın, bölgenin ekonomik, sosyal ve kültürel yapısına büyük zararlar verdiği gibi, halkların birlikte yaşama iradesine de büyük zarar verdiği belirtildi.

Ortadoğu’da yaşanan kriz ve kaos ortamında Kürt sorununun demokratik barışçıl yollarla çözülmesinin bölgesel barışa da çok büyük katkıları olacağı vurgulanan açıklamada, yeni bir yıla girerken, müzakere sürecinin kaldığı yerden kararlı bir şekilde başlamasının önemine atıfta bulunuldu.

Çatışmalı ortamın bir an önce son bulması için Hakkari’deki Sivil Toplum Örgütleri olarak hükümete ve ilgili tüm taraflara şu çağrılar yapıldı:

* Şu an bölgede yaşanan ve neredeyse ayları bulan sokağa çıkma yasağı uygulamalarından derhal vazgeçilmelidir.

* 21'inci Yüzyılda tüm sorunların diyalog ve müzakere yöntemiyle çözme perspektifinden hareketle, kent merkezlerindeki Tank, Top, zırhlı asker ve polis birliklerin çekilerek, bu şekilde normalleşmenin sağlanması çağrısını tüm taraflara yapıyoruz.

* Bu çatışmalı ortamın normalleşmesinde çok önemli katkısı olacak olan, Sayın Öcalan’ın heyetlerle görüşmesi sağlanarak çift taraflı ateşkes ortamına dönüş sağlanmalıdır.

* Son olarak Yunus Emre’nin “72 millete bir göz ile bakmayan, halkın içinde müdderris olsa da hakikatte asidir.” Ve yine “Yaradılanı severim yaradandan ötürü” özdeyişlerinden hareketle, ülkeyi yönetenlerin ve bir bütün siyasilerin, medyanın kutuplaştırıcı, aşağılayıcı, kin ve nefret söylemlerinden vazgeçerek barış ve kardeşliğe hizmet edecek bir üslupla hareket etmeleri çözüme katkı sunacaktır.

Hakkâri Emek ve Demokrasi Platformu bileşenlerinin bu süreçlere daha fazla katkı sunmak ve diyalog kanallarının açılması için hükümet ve muhalefet partileri ve çözüme katkısı olabilecek her kesimle görüşmeye hazır oldukları vurgulanan açıklamada ayrıca yeni yılın ülkeye ve dünyaya barış getirmesi temennisi paylaşıldı.

1-20151230164958.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.