"Hakkari’de bulunan yapı stoğu güçlendirilmeli"

"Hakkari’de bulunan yapı stoğu güçlendirilmeli"

Yüzüncü Yıl Üniversitesi Öğretim Üyesi Sacit Mutlu, “Büyük bir depremde can ve mal kaybına neden olan en önemli parametre yapı stoğunun kötü zemin koşulları üzerine inşa edilmiş olmasıdır” dedi.

Hakkari bölgesinde yaşanan küçük çaplı depremler, bölgedeki potansiyel büyük depremlere ve aktif Yüksekova - Şemdinli fay hattına dikkatleri çekiyor.

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Afet Yönetimi ve Deprem Uygulama ve Araştırma Merkez Müdür Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Sacit Mutlu, Hakkari’de meydana gelebilecek depremle ilgili Bianet'in sorularını yanıtladı.

Mutlu'ya göre, Hakkari'nin tektonik yapısı ve coğrafi özellikleri, sıkışmalı bir bölge olduğunu ve aktif fay hatlarına sahip olduğunu gösteriyor. Bölgedeki depremler ve toprak kaymaları, bölgenin deprem tehlikesini artırıyor.

Araştırmalar, Şemdinli-Yüksekova fayının bölgede bir sismik boşluk olduğunu gösteriyor. Bölgedeki yapı stoğunun kötü zemin koşulları nedeniyle depreme karşı hassas olduğu belirtiliyor.

Bölge halkının deprem bilincinin artırılması ve yapı stoğunun güçlendirilmesi gerektiği vurgulanıyor. Büyük bir depremde tahribatı minimize etmek için toplumsal iş birliğinin önemine dikkat çekiliyor ve kentsel dönüşüm çalışmalarının hızlandırılması gerektiği vurgulanıyor.

 Yüksekova Haber
Etiketler : ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.