Hakkari'de Halepçe katliamı kınandı

Hakkari'de Halepçe katliamı kınandı

Hakkari'de İl Genel Meclisi ve İHD Halepçe katliamını düzenledikleri basın açıklamaları ile kınadılar. Bölgede yaşanan çatışma operasyon ve yasaklara da dikkat çekilen açıklamalarda çözüm için diyalog çağrısı yapıldı.

YÜKSEKOVA HABER 

HAKKARİ - 16 mart 1988 tarihinde kimyasal ve biyolojik silahların kullanılması sonucu binlerce kişinin katledildiği Halepçe katliamının 28 yıl dönümü Hakkari İl Genel Meclisi ve İnsan Hakları Derneği Hakkari Şubesi tarafından düzenlenen basın açıklamaları ile kınadı.

İl genel meclisi’nin hakkari belediyesi önünde düzenlediği açıklamaya Hakkari Belediyesi eş başkanvekilleri Fatma Yıldız ile Nazmi Çoşkun, DBP ve HDP Hakkari il eşbaşkanları ve parti yöneticileri ile bazı sivil toplum örgütlerinin temsilcileri katıldı.

i-1-20160316151934.jpg

Burada söz alan İl Genel Meclisi Başkanı Lokman Özdemir: 16 Mart Halepçe katliamın yıl dönümü olduğunu anımsatarak Saddam Hüseyin ve Baas rejiminin Kürt halkına karşı kimyasal kullanarak 5 bin insanı katlettiğini söyledi. Özdemir,” Yine Cizre, Silopi, Gever ve Ankara’da bir çok katliam yapıldı. Bu katliamların durdurulması için her iki tarafa ateşkes çağrısı yapıyoruz” dedi.

İHD Hakkari Şubesi’nde yapılan açıklamada söz alan dernek başkanı İsmail Akbulut, 28 yıl önce 16 mart 1988 yılında Güney Kürdistan'nın Halepçe kentinde kimyasal ve biyolojik silahlar kullanılarak, 6 bin 300 sivilin yaşamını yitirdiğini anımsattı.

Halepçe’de yaşananların bir benzerinin bugün Cizre, Sur, Silopi, Nusaybin ve Yüksekova’da gerçekleştirildiğine dikkat çekerek, hem bu ilçelerdeki ablukaların hem de tutuklamla operasyonlarının son bulması çağrısı yaptı. 

Akbulut, halepçe katliamının yıl dönümü vesilesiyle enfal operasyonu kapsamındaki saldırılarda yaşamını yitirenleri andıklarını belirterek, halepçe’de işlenen suçun birleşmiş milletlere üye devletlerce soykırım olarak tanınmasını talep ettiklerini sözlerine ekledi.

i-2-908.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.