Hakkari ve ilçelerinde ilk defa kitap fuarı düzenlenecek

Hakkari ve ilçelerinde ilk defa kitap fuarı düzenlenecek

TZP KURDİ-DER ve Weşanên Stav Hakkari, Yüksekova ve Şemdinli'de Kürtçe ve Kürdoloji temalı kitap fuarları düzenleyecek.

YÜKSEKOVA HABER

ŞEMDİNLİ -Kürtçe ve Kürdoloji kitaplar yayınlayan Weşanên Stav ve KURDİ-DER Hakkari, Yüksekova ve Şemdinli'de 'Kürtçe ve Kürdolaji Kitap Günleri' adıyla mini kitap fuarları düzenleyecek.

İlki Şemdinli'de yapılacak olan kitap fuarları ile ilgili, yazar Qahır Bateyi, Şemdinli Belediyesi Eş Başkanı Nahide Yıldız, Şemdinli Kurdi-Der Şube Başkanı Hamza Arslan tarafından yapılan açıklamada yurttaşların Kürtçe ve Kürdoloji kitaplarına daha kolay ulaşması için böyle bir çalışma yapıldığı belirtildi. 

Açıklama yapan yazar Qahır Bateyi 9-19 Haziran tarihleri arasında Hakkari, Yüksekova ve Şemdinli'de düzenleyecekleri fuarlarla ilgili "Bu mini fuarları düzenleme amacımız halkımızı kitapla; özellikle de Kürtçe kitapla buluşturmak ve kitapları halkımızın ayağına getirmektir. Bu etkinlik Hakkari'de ilk olacak. Buradaki insanlarımız Kürtçe ve Kürdoloji kitaplarını kolay kolay elde edemiyor. Kitap bulması için Van, Diyarbakır ve İstanbul gibi yerlere gitmek yada istemek zorunda kalıyor" dedi.

Fuarlara tüm Kürt yayınevlerinin katılacağını aktaran Bateyi "Kurdi-Der ve Sitav Yayınevi olarak tüm yayınevlerimizi okuyucumuzla buluşturuyoruz. Bundan da büyük mutluluk duyuyoruz. Bu mini fuarları gelenek haline getirerek her yıl düzenlemeyi planlıyoruz" dedi.

Şair yazar Berken Bereh'in onur konuğu olarak katılacağı fuarlarda; imza günleri, paneller ve şiir dinletileri de yapılacak. 

Fuarlarla ilgili kısa bir açıklama yapan BDP Şemdinli Belediyesi Eş Başkanı Nahide Yıldız fuarların halkın kendi kültürleri ve tarihleri ile ilgili kaynaklara yabancı yayınevlerinden değil Kürt yayınevlerinden ulaşması açısından önemli olduğunu dile getirerek "Bu nedenden dolayı Kitap fuarına inanıyorum ki Halkımız sahiplenecektir, halkımızın bu fura katılmalarını istiyoruz" dedi.  

KURDİ-DER Şemdinli Şube Başkanı Hamza Arslan ise "Kürt dili üzerinde yapılan asimilasyon ve inkar politikalarına rağmen, Kürtler kendi özlerine ve diline sahip çıkarak bu politikalara karşı mücadele ederek bu noktaya gelmiştir. Tüm bu İnkar politikalara rağmen her zaman kendi diline sahip çıkan Kürtler burada düzenlenecek Kitap fuarına da sahip çıkacaktır" dedi.

Hakkari ve Yüksekova'da düzenlenecek fuarların programlarının önümüzdeki günlerde açıklanacağı belirtilirken, Şemdinli'deki fuarın programı şu şekilde açıklandı:

Şemdinli

9-10-11 Haziran

Yüksekova

12-13-14 Haziran 

Hakkari

17-18-19 Haziran

BERNAMEYA ÇALAKAIYÊN ŞEMZÎNAN

PANEL

10.06.2014

SAET: 14:30-16:00

PANELÎST - PANELİSLER:

ÎHSAN COLEMÊRGÎ: ŞÊX UBEYDULAHÊ NEHRÎ - ŞEYH UBEYDULLAH NEHRİ

QAHIR BATEYÎ: DI PÊŞKETINNA EDEBIYATA JURDÎ DE ROLA JINÊ - KÜRT EDEBİYATININ GELİŞİMİNDE KADININ ROLÜ

HAMZA ASLAN: MODERATOR- MODERATÖR

YER - CIH: NAVENDA ÇANDA GULDEXWÎN- GULDEXWÎN KÜLTÜR MERKEZİ

11.06.2014

XWENDINA HELBESTAN - ŞİİR DİNLETİSİ

BERKEN BERREH

-SAAT - SAET: 14:30-15:30

YER - CIH: NAVENDA ÇANDA GULDEXWÎN - GULDEXWÎN KÜLTÜR MERKEZİ

ROJÊN ÎMZAYÊ - İMZA GÜNÜ

LEYLA TABAY (Li ser navê wê Zahîde Besê) Sêşem: saet: 10:00-12:00

HUSEYÎN DUMAN: (Li ser navê wî Necmedin Belliel Sêşem: Saet: 10:00-12:00

QHIR BATEYΠ        : Duşem: saaet: 12:00-16:00

ÎHSAN COLEMÊRGÎ: Sêşem: saet: 12:00-14:00-30

BERKEN BEREH: Çarşem: saet: 12:00-14:30 

SAZKAR : KURDÎ-DER &  WEŞANÊN SÎTAV

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum