Hakkari Valisi Toprak 15 Temmuz gecesini anlattı

Hakkari Valisi Toprak 15 Temmuz gecesini anlattı

Hakkari Valisi Cüneyit Orhan Toprak, Hakkari'de göreve başladığı döneme denk gelen "15 Temmuz" ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Hakkari'deki görevine 9 ay önce başlayan Hakkari Valisi Cüneyit Orhan Toprak, 15 Temmuz gecesinde yaşadıklarını ve Hakkari'ye yönelik hizmetlerle ilgili İHA'ya açıklamalarda bulundu.

15 Temmuz gecesi

Vali Toprak, "2016 yılının 7 Haziran ayında Hakkari'de göreve başladım. Hakkari gibi güzide bir yere atanmanın mutluluğunu yaşadım. Geldiğimizde yılların birikimi olan birçok sorun ile karşılaştık. Biz bunları tahlil edip inceleyip çözüm yolları ile uğraşırken bildiğiniz gibi 15 Temmuz'da hain kalkışma ile karşı karşıya kaldık. Bu sadece Hakkari için değil ülkemiz içinde büyük bir yıkama sebebiyet verecek kötü hareket ve kalkışma idi. Fakat yüce Türk milleti ve Türk Silahlı Kuvvetleri içindeki hakiki subay ve astsubaylarımız ve diğerlerine bu ifadeyi bile kullanmak istemiyorum onlar subay ve astsubay değil çünkü bu hain kalkışma bastırıldı. Hakkari'mizde de biliyorsunuz gece 23.30'dan itibaren demokrasi nöbetleri yani darbenin gecesinde de 15 Temmuz'da gece sokaklara dökülmüştü net olarak tavırlarını ortaya koydular. Bende onlarla birlikte olmak üzere. Tabi ki bu kalkışmanın da bir travması oldu. Birkaç ay bunların etkilerini atlatmaya çalıştık. Birkaç ay bunun devlete sızmış olan kişilerin ayıklanması zaman alıyor. Olağanüstü hal ilan edildi. Böylece belki de daha rahat gerçekleştirmek istediğimiz konular bu korkunç gündem nedeniyle biraz ertelenmiş oldu. Fakat yeni kadromuz tüm birimleri ile çok kaliteli bir kadro yeni kadro ile yeni sinerji meydana getirerek Hakkari halkımıza neler katabiliriz bunun arayışı içerisine düştük ve bununla ilgili çalışmalarımız yoğunlaştı. Eylül veya ekim ayı başlarında belediye ye kayyum atandı. Fakat kış aylarına girmemizle birlikte kafamızda geçen projeleri gerçekleştiremedik. Sadece Karayolları Genel Müdürlüğü ve bölge müdürlüğü ile yapmış olduğum çalışma neticesinde 13 kilometre kadar şehir içindeki bazı cadde ve sokaklara sıcak asfalt atabildik. Fakat kış başlangıcı olduğu için istediğimiz uzunlukta asfalt yapamadık. 2016'dan sonra 2017 yılına hazırlık diyebilirim. 2017 yılı tarama, tahlil etme, çözümleme yılı olacak" dedi.

"Cazibe merkezleri yöreye hayat verecek"

Hakkari'de yapacakları hizmetler konusunda da bilgi veren Vali Toprak, Başbakanın Diyarbakır'da açıkladığı cazibe merkezleri projesinin 23 ili çağ atlatacağını ifade ederek, "Cazibe merkezleri yörenin çehresini değiştirecek bir proje. Bu altınca bölgedeki yatırım yapmayı planlayan iş adamlarımıza arsa temin edilen, fabrika yapılmasına, işletme kredisine kadar inanılmaz kolaylıklar ve ayrıcalıklar sağlıyor. Bununla ilgili biz duyurularımızı yaptık, görüşmelerimizi gerçekleştirdik ve ilimizdeki Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) üzerinde gerçekleşen 23 civarında müracaat oldu. Kalkınma bankası, bakanlığa direk müracaatlarda bu rakam 24 tane de oraya gerçekleşti. 47 proje için şuanda başvurumuz mevcut bunların en önemlisi de geçen sayın İçişleri Bakanımız Süleyman Soylu geldiğinde ve konuşma yaptığı sırada haberi bize geldi. Çünkü kalkınma bankasına müracaat yapıldı" diye konuştu.

"İki ayrı fabrikada 5 bin 500 kişiye iş müjdesi"

Vali toprak sözlerini şöyle sürdürdü:

"290 milyon liralık ve yaklaşık olarak 4 bin 500 kişinin çalışacağı bir metal fabrikası kurulması projesi, hayvan etinden derisinden fayda edileceği entegre tesisler. Plastikle ilgili bize ciddi müracaatlar var. Biliyorsunuz İran'da petrol kimya ürünleri daha ucuz fiyattan veriliyor. Fakat esas maden işleri ile ilgili son bahsetmiş olduğum fabrika çok önem arz ediyor. Çünkü biz burada tonunu 150-200 dolara İran'a sattıktan sonra orada işlediğimiz aynı malzemeyi biz burada 2 bin 500-3 bin dolar ödeyerek alıyoruz. Hem bunun önüne geçmiş olacağız hem ülke ekonomisine katkı sağlayacak. Hemde burada büyük bir istihdam sağlanacak".

"Turizm Hakkari'ye şaha kaldıracak"

Hakkari'deki turizm konularına değinin Vali Toprak, "Ben geldiğim günden beridir üzerinde ısrarla durduğum turizm bizim için çok önemli Hakkari coğrafyası başlı başına eşi benzeri olmayan, dünyada sayılı dediğim güzellikler arz ediyor. Buradan da turizm manasında kayak sporundan başlayıp direk dağcılık, kaya tırmanışı ve dağ bisikletine kadar birçok alanda faaliyet yürütülebilir ve bunlarda çok ciddi yani milyon dolarla ölçülebilecek girdiler sağlayabilir. Bunun alt yapısı zaten Allah tarafından bahşedilmiş Hakkari'ye. Bize düşen bunları görünür ve işletilebilecek bir hale getirmek ve turistleri buraya çekmektir" şeklinde konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.