Hakkari Esnaf Odaları Birliği Başkanı Sarı: En öncelikli talebimiz evlere tabutların gitmemesi

Hakkari Esnaf Odaları Birliği Başkanı Sarı: En öncelikli talebimiz evlere tabutların gitmemesi

Yüksekova’da düzenlenen esnaf toplantısında konuşan Hakkari Esnaf Odaları Birliği Başkanı İrfan Sari, “Öncelikli talebimiz bu topraklara bir tek damla kanın düşmemesi ve evlere tabutların girmemesidir” dedi.

ERKAN ÇAPRAZ - YÜKSEKOVA

Hakkari İl Ticaret Müdürlüğü, İl ve ilçelerdeki Esnaf ve Sanatkarlar Odaları, Ticaret Odaları ve Şoför Odaları tarafından Selahaddin Eyyubi Kültür Merkezi Konferans Salonu’nda düzenlenen toplantıya Yüksekova Kaymakamı Mahmut Kaşıkçı, Hakkari Ticaret İl Müdürü Salih Çiftçi, Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Cihan Demir, Yüksekova İlçe Jandarma Komutanı Binbaşı Ahmet Kurdoğlu il ve ilçe esnaf ve sanatkarlar odaları başkanları, bazı kurum amirleri, esnaf ve vatandaşlar katıldı.

Yerel sorunları muhatap kurumlarla çözüme kavuşturmak, genel sorunları da bu sıfatla raporlayıp, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile çözümün aramak üzere gerçekleştirilen toplantıda ilk sözü alan Hakkari Esnaf Odaları Birliği Başkanı İrfan Sarı, Türkiye genelinde Gümrük ve Ticaret Bakanlığı bünyesindeki il Ticaret Müdürlüklerinde “esnaf şubeleri” açıldığını belirterek, “Bu toplantılar il genelinde periyotlar halinde devam edecek. İlkini Şemdinli’de gerçekleştirdik, ardından Çukurca’da ve şimdi Yüksekova’dayız. Önümüzdeki günlerde Hakkari merkezde sonuçlandıracağız” dedi.

'ÜRETİME DAİR YÖNTEMLER DENENMELİ'

2016 yılındaki zarar ziyan tespiti çalışmaları içerisinde yer aldıklarını belirten Sarı, ellerinden gelen çabayı sarf ettiklerini ancak kendilerinin içerisinde olmadığı başka bir komisyonun bazı işletmelerin zarar tespitlerini sağlıklı yapmadığını söyledi. Ekonomik olarak zor bir süreç içinde olduklarını belirten Sarı, “Özellikle ilimiz ekonomisi tamamen kamu ihaleleri ve kamu yatırımları etrafında yer alıyor. Bu kısa vadede iyi görünse de uzun vadede problem yaratacaktır. Zira bağımlı bir ekonomi gelişmenin ve büyümenin önünde engel olacaktır. Üretime dair yöntemler denenmelidir” dedi.

whatsapp-image-2017-12-14-at-20.35.14.jpeg

'ÖZEL GÜVENLİK BÖLGELERİ HAYVANCILIĞI GERİLETİR'

OHAL döneminde olduklarını, yayla ve meraların özel güvenlik bölgeleri olarak ilan edilmesinden dolayı hayvancılığın gerilediğini hatırlatan Sarı, “Tabi en genel başlıklarıyla alt yapı sorunumuz vardı ancak şuanda kent şantiye gibi ve bu sorun çözüme doğru gidiyor. Ancak bir elektrik sorunumuz var ki bir türlü içinden çıkamıyoruz. 154 trafo merkezine rağmen hala keyfiyet gibi elektrik kesintileriyle karşı karşıyayız. Bu sorun tüm esnafımızı ekonomik daralmaya doğru sürüklemektedir. Yöneticilerin ‘kaçak elektrik var’ söyleminin dışında bir karşılık da bulamıyoruz. Basit usul mükellefimiz için verilen 3 bin TL’lik desteklerden sonra gerçek gelirler için talep ettiğimiz desteklerde Sayın Kaymakamımızın destekleriyle bitme aşamasına gelmiştir. Bu konuda Maliye Bakanımızla yaptığımız görüşmede konu gündeme getirilmiş ve destekleri alınmıştır” dedi.

Yerel ekonomiyi canlandırmak için askerlerin hafta sonu tatiller için çarşı merkezine çıkmasının isabetli olacağını ifade eden Sarı, zarar tespitleri olmasına rağmen zamanında başvurmayan esnaflar, mücbir sebep, zincir marketler, Yüksekova Yüksekokulu, Küçük Sanayi Sitesi, Otobüs Terminali yapımı, sınır kapıları gibi sorunlarına da değindi.

'EN ÖNCELİKLİ TALEBİMİZ BU TOPRAKLARA TEK DAMLA KANIN DÜŞMEMESİ'

Sarı şöyle devam etti:

“Aslında en öncelikli talebimiz artık bu topraklara bir tek damla kanın düşmemesi ve evlere tabutların gitmemesidir. Bu ülkenin evlatları canlarını yitirmesin istiyoruz. Tabi bir yandan da hayat devam ediyor. Bizim cephemizde yani ekonomi cephesinde güvenli alan zaruridir. Keza para dediğimiz meta böyle alanlarda yatırıma dönüşür. Yani güvenli alanda varlığını gösterir”

KAŞIKÇI: İRANLI TURİSTLERİ BURAYA ÇEKECEK CAZİBEYİ OLUŞTURMAK LAZIM

Sarı’dan sonra söz alan Yüksekova Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Mahmut Kaşıkçı, Yüksekova’nın İran'a olan yakınlığının daha iyi değerlendirilmesi gerektiği belirterek, "İranlı turistleri buraya çekecek cazibeyi oluşturmak lazım. Buraya geldikleri zaman vakit geçirebilecekleri sosyal alanların ve otellerin olması lazım. Kamu kurumları olarak gerekli çalışmaları yapıyoruz ama iş adamlarının da yatırım yapması lazım. Hükümet Konağının olduğu yerde geniş bir kent meydanı yaratmak istiyoruz” dedi.

whatsapp-image-2017-12-14-at-20.35.13-2.jpeg

Gelecek yıl Cengiz Topel Caddesi, İpek Yolu ve diğer ana güzergahlardaki enerji nakil hatlarının yer altına çekileceğini aktaran Kaşıkçı, Yüksekova-Van karayolunda 9 kilometrelik tünel çalışmasına da başlanacağını belirtti.

Ardından toplantıda esnafın sorun ve talepleri dinlendi.

whatsapp-image-2017-12-14-at-20.35.13-3.jpeg

Etiketler : , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
6 Yorum