Hakkari Barosu'ndan 'Avukatlar günü' açıklaması

Hakkari Barosu'ndan 'Avukatlar günü' açıklaması

Hakkari Barosu, 'Avukatlar günü' nedeniyle bir açıklama yayınladı.

Hakkari Barosu'ndan yapılan açıklama şu şekilde:

"Bu yıl ‘'5 Nisan Avukatlar Gününü'’ her gün artan sorunlarımız,yaşanan olaylardan duyduğumuz endişe ve ne yazık ki büyük bir acıyla karşılıyoruz. Mesleğimize,meslektaşlarımıza ve barolara yönelik saldırıların her geçen gün arttığı,meslektaşlarımızın saldırıya uğradığı, hatta öldürüldüğü,baro başkan ve yönetimlerinin sudan sebeplerle yargılandığı,yargı kararlarının ayaklar altına alındığı,torba yasalarla hukukun katledildiği bir seneyi geride bırakıyor,maalesef geleceği endişe ile karşılıyoruz. Mesleki faaliyetlerinden dolay avukatlar tutuklanıyor,düşüncelerini ifade eden herkes gibi yargılanıyorlar. Avukatlık yasasının 76. Maddesinin barolara vermiş olduğu hukukun üstünlüğünü savunmak,insan haklarını savunmak,geliştirmek ve işlevselleştirmek bizim en temel ödevimizdir.

Son dönemde bölgemizde sürmekte olan sokağa çıkma yasaklarından dolayı avukatlık mesleğinin şekli unsur olarak gören,yok sayan, olsa da olur olmasa olur mantığıyla hareket eden bir zihniyet ile karşı karşıyayız. Zira ilimize bağlı Yüksekova ilçesinde halen sürmekte olan sokağa çıkma yasakları yüzünden birçok gözaltına meslektaşlarımız fiilen katılamamakta segbis sistemine zorlanmaktadır. Halbuki Ceza Muhakeme Kanununun ilgili maddelerinde soruşturma safhasında şüpheli ile avukat arasında yapılacak görüşme ve avukatın dosya incelemesi açık bir şekilde belirtilmiş ancak bu durum savunmanın kısıtlanmasına yol açarak hukuka aykırı bir durum yaratmaktadır.

Ayrıca 28.11.2015 tarihinde Diyarbakır Baro Başkanı merhum Av. Tahir Elçi tüm dünya kamuoyunun gözleri önünde katledilmiştir. Meslektaşımızın katledilişinin ardından 5 ayı aşkın süre geçmiş olmasına rağmen failler bulunamamış ve soruşturma aşaması neticelendirilememiştir. Avukatlık mesleğini hukukun üstünlüğü ilkesi ile yapan, insan hakları savunucusu merhum Av. Tahir Elçi’yi rahmetle anıyor,Avukatlar Günümüzü ona ve onun gibi haksız ve hukuksuz yargılanmış ya da katledilmiş hukukçulara adıyoruz.

Biz avukatlar; yargının kurucu ve asli unsuruyuz. Bizler kutsal savunmanın bağımsız temsilcisiyiz. Demokrasinin,hukuk devletinin ve insan haklarının yılmaz savaşçılarıyız. Biz gücümüzü hukuktan ve haktan alırız. Bu nedenle bilinmelidir ki, biz cübbelerimizle hukuka ve adalete inanmış bireyler olarak hakim,savcı avukat ayrımı kabul etmeksizin hukukun üstünlüğü savaşımıza yılmadan devam edeceğiz.

Bu duygu ve düşüncelerle tüm meslektaşlarımızın Avukatlar Gününü kutlar sevgi ve dayanışma dolu bir mesleki yaşam dileriz."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.