Güvenlik koridoru açıldı, 4 bin Felluceli kentten kaçtı

Güvenlik koridoru açıldı, 4 bin Felluceli kentten kaçtı

Irak ordusu ve müttefiklerinin Felluce'yi IŞİD'den geri almak için başlattığı operasyon sırasında, sivillerin kenti boşaltabilmesi için açılan güvenlik koridorundan 4 bin kişinin kenti terk ettiğini duyurdu.

Norveç Mülteci Konseyi'nden (NRC) yapılan açıklamada, sivillerin kenti terk edebilmesinden memnun olduklarını ancak, yardım kuruluşları olarak bu kişilerin ihtiyaçlarını gidermede zorlandıklarını söyledi.

Son 24 saatte 4 bin kişinin çıktığı koridor, IŞİD'in geçen Cuma günü kaçmaya çalışan 18 sivili öldürdüğü bölgede açıldı.

Norveç Mülteci Konseyi, koridor açılmadan önce yaptığı tahminlere göre kentte yaklaşık 50 bin sivilin bulunduğunu açıklamıştı.

NRC medya sorumlusu Karl Schembri, Irak'taki yardım kuruluşlarının acil ihtiyaç malzemelerini dağıtmak konusunda dahi büyük fon sıkıntısı çektiklerini söyledi.

Felluce merkezindekiler kaçmakta zorlanıyor

Felluce ve çevresinde çatışmaların başlamasından bu yana 24 bin kişinin kenti terk ettiği ancak kent merkezindekilerin IŞİD'in sıkı kontrolü nedeniyle ayrılmakta zorlandıkları belirtiliyor.

IŞİD ve Irak ordusu çatışmasının ortasında kalmamak için kentten kaçmak isteyenler büyük riskleri göze alarak mayınlanmış alanlarda yürüyor ya da boğulma tehlikesine rağmen Fırat nehri üzerinden kaçmaya çalışıyorlardı.

Irak Özel Harekat Birlikleri komutanı Korgeneral Abdülvahab el Saadi, kent merkezine üç kilometre yakın bir bölgede denetimi ele geçirdiklerini duyurdu.

Irak özel kuvvetleri, IŞİD karşısında yavaş ancak sürekli bir ilerleme sergiliyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.