Gürcistan’ın 'aylak' sesi: Trio Mandili

Gürcistan’ın 'aylak' sesi: Trio Mandili

Kendi deyimleriyle ‘aylaklık yaparken’ çektileri videoyla, dünya çapında tanınan Trio Mandili, geleneksel Gürcistan şarkıları söylüyor.

Her şey kendi aralarında eğlenmek için çektileri bir video ile başladı. Üç arkadaş (Tatia Mgeladze, Shorena Tsiskarauli ve Ani Chincharauli) bir araya geldi ve Apareka şarkısını söyledi. Defalarca izlenildi ve paylaşıldı. Sadece birkaç gün içinde 800 binden fazla görüntülendi.


Apereka şarkısıyla dünya çapında tanınan Trio Mandili, 3’lü yazma anlamına geliyor. Gürcistan’ın birçok bölgesinde kullanılan bu yazma, geleneklere göre iki erkek arasındaki savaşı sonlandırmak ve barışı sağlamak için yeryüzüne bırakılıyor.

ÜNLÜ OLDUKLARI VİDEOYU CEP TELEFONUYLA ÇEKTİLER

Grup Eurasianet.org’a verdiği röportajda, paylaşım rekorları kıran videonun bir cep telefonuyla oldukça basit bir şekilde çekildiğini ifade ediyor. Ünlü oldukları şarkı Apereka’nın bestesi, hayatını genç yaşta kaybeden müzisyen Aluda Ketelauri’ye ait. Şarkının sözleriyse Gürcistanlı şair Giorgi Arabuli’nin şiirinden alınmış. Sıradan bir günde yolda yürürken çekilen videoya ve Apereka’nın büyülü melodisine şu linkten ulaşabilirsiniz:

Grubun Facebook ve Instagram takipçileri de oldukça fazla. Özellikle yurt dışından gördükleri ilgiye şaşırıyorlar. Dünyanın birçok yerinden konser daveti alıyorlar ve festivallere katılıyorlar. Nisan ayında Macaristan ve İsviçre’de iki ayrı programları olacak.

TÜRKİYE’YE KÂTİBİM JESTİ

Trio Mandili’nin en çok dinlenildiği ülkelerden biri de Türkiye. Bir takipçi, Türkçe bir şarkı söylemelerini isteyince, grup hiç üşenmeden kollarını sıvamış ve Kâtibim şarkısını söyledikleri kısa bir video çekmiş. Telaffuzlarına hayran kalmamak elde değil.

YORUMLARI YANITLAMAKTA ZORLANIYORLAR

Apareka da başlangıçta çok paylaşılmamış. Ta ki ABD’den bir takipçi, kısa bir notla şarkıyı paylaşana kadar. “Bu videoyu Youtube’a yüklemeyi bile tasarlamamıştık” diyor Tatia. Videoyu yükledikten üç gün sonra çevrimiçi olup videonun 300 bin kez görüntülendiğini görünce, inanamamış ve Youtube’un bir çeşit hata verdiğini düşünmüş. Videonun altına yapılan yorumlara baktıkça, 300 bin rakamının gerçek olduğuna ikna olmuş. “İnsanlar videoyu içimizden geldiği gibi çektiğimiz için beğendiler diye düşünüyorum, çok içtendik. Videomuz paylaşılmaya devam ediyor ve yorumları yanıtlamakta zorlanıyoruz.”

İlk stüdyo kaydını yapmak için finansman aradıkları dönemde, bir aileyi ziyarete gitmişler ve burada şarkı söylemişler. Burada daha önce hiç görmedikleri insanlara şarkı söylemişler ve konuklardan biri stüdyo kaydını finanse ederek gruba bir hediye vermek istediğini söylemiş. Böylece gereken finansman tesadüfî bir biçimde bulunmuş.

“Biz sadece aylaklık ediyoruz” diyor Shorena. Grup üyelerinin profesyonel şarkıcı olmak için herhangi bir hırsları yok. Enstrüman çalmayı da kendi kendilerine öğreniyorlar. Panduri dışında, klasik chonguri ve djembe çalıyorlar. Aileleri, arkadaşları ve festivaller için şarkı söylemekten oldukça memnunlar.

Aynur Tekin / Duvar

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.