Güney Afrika seçimleri: ANC kan kaybetti

Güney Afrika seçimleri: ANC kan kaybetti

Güney Afrika'da iktidardaki Afrika Ulusal Kongresi (ANC), yerel seçimlerde ülkede ırk ayrımcılığı rejimi bittiğinden bu yanaki en kötü seçim sonucunu elde etti.

Çarşamba günü yapılan yerel seçimlerde oyların yüzde 94'ü sayılırken parti, Nelson Mandela Bay adlı kilit önemde bir bölgeyi Demokratik İttifak (DA) adlı muhalefet partisine kaybetti.

İki partinin Johannesburg ve Pretoria'da da birbirlerine yakın sonuç aldığı belirtiliyor.

Ancak seçimin galibi yüzde 54 ile ANC.

ANC yaklaşık 20 yıl önce biten ırk ayrımcılığından bu yana oyların hep yüzde 60'ından fazlasını elde etmişti.

İşsizlik ve yolsuzluk skandalları Cumhurbaşkanı Jacob Zuma'nın ve ANC'nin imajını zedelemişti.

Güney Afrika'nın ilk seçimle işbaşına gelen lideri ve ırk ayrımcılığına karşı mücadelenin önderliğini yapan Mandela'nın adının verildiği Nelson Mandela Bay'de çoğunluğunu kaybetmesi ANC için büyük bir darbe oldu.

Irk ayrımcılığına karşı mücadelenin pek çok lideri de bu bölgeden gelmişti.

BBC muhabiri Nomsa Maseko, hiçbir partinin Johannesburg ya da Tshwane gibi ekonomik merkezlerde her iki partinin de kesin bir zafer elde edememiş gibi göründüğünü söylüyor.

ANC hala büyük bir desteğe sahip olsa da, desteğin azalıyor olması, parti liderlerinin artık iktidarı garanti olarak görmemelerine yol açabilir.

Nelson Mandela Bay Belediyesi Başkanı Athol Trollip Güney Afrikalıların oylarını artık sadece ırk üzerinden değil, diğer konular üzerinden de kullandıklarını söyledi.

Muhabirler, ANC'nin zayıflayan performansının parti içinde Zuma'ya rakip olabilecek isimlerin öne çıkmasına yol açabileceğini söylüyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.