Gulik ve kerger tezgahlarda

Gulik ve kerger tezgahlarda

Havaların ısınmasıyla birlikte dağların eteğinden toplanan çiriş (gulik) ve kenger (kereng) otu tezgahları doldurmaya başladı.

Bölgede dağların eteklerinden toplanan çiriş (gulik) ve kenger (kereng) otu, Van'daki manav ve seyyar satıcı tezgahlarını doldurmaya başladı. Uzun süren kışın ardından havaların ısınmasıyla birlikte yurttaşlar, dağ eteklerinden topladıkları otları, kent merkezindeki manav ve seyyar satıcılarına satıyor. Keledoş yemeğinde kullanılan, turşusu yapılan ve otlu peynir yapımında kullanılan kengerin kilosu 10, çiriş otunun kilosu ise 5 TL'ye satılıyor. 

DAĞLARDAN TOPLANIYOR

Çiriş otu ve kengeri Van’ın yüksek kesimlerinden ve Hakkâri'nin Şemdinli ilçesinde getirdiklerini söyleyen Mehmet Has, "İlkbaharın gelmesiyle birlikte bölge halkı dağlardan çiriş ve kenger otunu toplayıp hem kendi evlerinde kullanıyor hem de ihtiyaçlarını karşılamak için satıyor. Vanlılar genellikler bunu keledoşta kullanıyor. Bir çok hastalığa iyi geldiği söyleniliyor. 10 yıldır her yılın ilk başlarında çiriş ve kenger satıyorum” dedi.

Etiketler : , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.