Google’a ‘unutulma’ başvurusu

Google’a ‘unutulma’ başvurusu

Avrupa Adalet Divanı’nın internet arama motoru Google aleyhine verdiği karar ardından Avrupa vatandaşları harekete geçti.

Avrupa Adalet Divanı geçtiğimiz haftalarda aldığı bir kararla, bireylerin ‘unutulma hakları’ olduğuna ve arama motoru Google’un başvuru halinde kişilere ait bilgileri içeren linkleri kaldırmasına hükmetmişti. Google ise iki gün ünce internet sitesine koyduğu bir formüler ile, Avrupa Birliği ülkelerinde yaşayan bireylerin taleplerine yerine getireceğini duyurmuştu.  Bireyler, linklerin neden silinmesini istediklerini de gerekçeleri ile birlikte yazmak zorundalar.

Cuma günü siteye konulan formüler ile binlere Avrupalının Google başvurması da dikkat çekti. Google, sadece ilk günde 12 bin  kişinin kendilerine ait bilgi ve ya görüntüleri içeren linkleri silmesini talep ettiğini duyurdu. Buna göre, Google’a dakikada ortalama 20 kişi başvuruda bulunuyor.

Avrupa Adalet Divanı, 13 Mayıs’ta aldığı kararla AB ülkelerinde yaşayan bireylerin geçmişlerine ait uygunsuz ve ya yayınlanmasını istemedikleri verilerin silinmesine karar vermişti.

500 milyon nüfuslu AB’den gelebilecek milyonlarca başvurunun incelenmesi ve gereğinin yapılması da Google için oldukça zor olacak. Şimdilik şirketin bu başvurular için ne kadar çalışanını görevlendireceği bilinmiyor.

KARŞI ÇIKAN VE DESTEKLEYENLER VAR

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) başta olmak üzere Avrupa dışındaki bazı ülkelerde ise birçok kurum Adalet Divanı’nın kararının yanlış olduğunu düşünüyor. Adalet Divanı’na başvuran İspanyol bir avukat 1998 yılına ait bir vergi borcundan ötürü aldığı cezaya ilişkin bilgilerin Google’dan silinmesini  talep etmiş ve talep kabul görmüştü.

Bazı gözlemciler, bir bireye ait tüm olumsuz bilgilerin silinmesinin, o birey ile ilişkilenecek kişiler ile ticari ve ya özel konularda ilişkide olacak bireyler için önemli olduğu görüşünde.

Adalet Divanı’nın kararını savunanlar ise, birçok bireyin geçmişte suç işlemek de dahil hatalar yaptığını, ancak cezasını çekmesine rağmen on yıllar sonra bile bu bilgilerin açıkta olmasının doğru olmadığı görüşünde.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.